Edelkreps, på latin Astacus, er innlandets sorte gull og en høyt skattet delikatesse. Prisen er også eksklusiv, da tilgangen er begrenset. Kreps finnes hovedsaklig bare på Østlandet, lite eller ingenting sør, vest eller nordpå.
Maynard, Rune og Tor Arne
Gutta på tur
Tor Arne Johansen, Rune Hansen og hans far Maynard har krepset hvert år de siste 10 årene. Ifjor ble det to hundre på en kveld, og vi skal prøve oss i det samme vannet, Store Daltjuven i Nordmarka utenfor Oslo.
Åtepinne
Åtepinner
100 pinner er spikket, og på dem tres biter av ørret, røye og åbbor. Krepsen er også glad i vanlig kjøtt, men hovedfienden gjedde må du aldri bruke. Åten lokker til seg krepsen og da er det bare å plukke dem opp; hvis du har håndlaget da, og ikke er redd for å bli kløpet!
Tjuvfiske
Men noen har jukset med datoen. Åtepinner står alt på plass. Tjuvfiskere kan ha tatt krepsen vi skulle ha, og dyrene som er igjen kan være mette av maten som står på pinnene.
Vår første kreps...
...tas opp ved 23-tiden. Den prøver å gjemme seg under en stein, men lykten avslører flukten. Rune stikker hånda under og den klyper seg fast, og den klyper hardt!!
Ikke helt full bøtte ennå
Strenge oppsynsmenn
Oppsynmann Terje Persvang kommer for å sjekke gyldige krepsekort og at minstemålet overholdes. Krepsen må være minst 9,5cm fra hode til hale. Pest tok knekken på mange krepsebestander på 80-tallet. Nå er bestandene iferd med å bygge seg opp igjen, men mange steder er det fortsatt forbudt å krepse samt bruke hover og teiner. Det er håndplukk som gjelder.
Herremåltid
Klokka er 3. Det er mørkt som i en sekk. Eneste lysskimmer er fra primusen som fosskoker med 10 av de 40-50 krepsene vi klarte å overliste denne natten. Fersk loff med varm kreps og majones må spises med andakt og følelse. En skive koster kanskje 50 kroner, i tillegg til blod, svette og klyp fra mange skarpe klør. Få med deg spenningen og stemningen i høstens første Norge Rundt-sending kl. 1930