NRK Meny
Normal

Søker sannheten om Nerudas død

Langsomt nærmer arbeidslaget seg kisten til Chiles store poet, Pablo Neruda. Hensikten er å finne ut om han døde av kreft eller ble forgiftet i 1973.

Pablo Neruda

Rettsmedisinere arbeider med å hente den store dikteren og nobelprisvinneren Pablo Nerudas kiste opp av jorden

Foto: HANDOUT / Reuters

Gravstedet ligger Isla Negra, rundt 120 kilometer vest for hovedstaden Santiago. Her hviler poeten, diplomaten og politikeren Pablo Neruda.

Salvador Allende og Pablo Neruda

Pablo Neruda og Salvador Allende

Foto: HO / AFP

Han var en av president Salvador Allendes nærmeste venner. Han var medlem av kommunistpartiet i Chile og døde bare tolv dager etter at president Salvador Allende ble styrtet ved et militærkupp i 1973.

General og diktator Augusto Pinochet tok makten og kommunisme ble forbudt. Neruda lå an til å bli en stor regimekritiker, og var dermed en mektig fiende for den nyinnsatte presidenten.

Kreft eller giftsprøyte?

Neruda ble lagt inn på et sykehus i Santiago og skulle behandles for prostatakreft. Bare timer før operasjonen skal han ha vært i fin form og spasert i sykehuskorridoren.

Få timer etter var han død, og chilenerne sørget over sin store dikter og nobelprisvinner. Noen forsonte seg aldri helt med tanken om at hans død skyldtes sykdommen.

For to år siden hevdet et medlem av det kommunistiske partiet, Eduardo Contreras, at Neruda ble myrdet. Han fikk støtte av Nerudas tidligere sjåfør, Manuel Araya, som hevdet at poeten fikk en giftsprøyte kort tid før han døde.

Jakten på sannheten var i gang, og i dag hentes Pablo Nerudas levninger ut av graven.

– Tar flere måneder

– Vi har begynt arbeidet, og vi nærmer oss gravsteinen, sa dommer Mario Carroza som leder etterforskningsarbeidet til mediefolk mandag.

Pablo Neruda hentes opp av graven

Nerudas levninger skal granskes for å finne ut om han døde av kreft, slik det offisielt ble sagt, eller om han ble forgiftet av politiske motstandere

Foto: HANDOUT / Reuters

Når Nerudas kiste er hentet ut, skal den først røntgenfotograferes ved et rettsmedisinsk institutt i Santiago og deretter åpnes. Resultatene av undersøkelsene ventes ikke offentliggjort før om flere måneder.

Pablo Neruda (1904-1973) var en av Latin-Amerikas største forfattere i det 20. århundre og ble tildelt Nobels litteraturpris i 1971.

Pablo Neruda

Pablo Neruda snakker med reportere etter å ha blitt utropt som vinner av Nobelprisen i litteratur i 1971.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Diktsyklusen «Den store sangen» og samlingen «Tyve kjærlighetsdikt og en fortvilet sang» regnes blant hans hovedverk.

OM KVELDANE BØYER EG HOVUDET

Om kveldane bøyer eg hovudet og kastar ut mine triste garn
i dei havdjupe augo dine.

Der på det største bålet logar einsemda mi opp,
og kavar med armane som skipbrotne sjøfolk.

Eg sender raude signal mot dei fråverande augo dine,
som slår lik havet mot stranda rundt eit fyrtårn.

Men du gøymer berre mørkre, mi eigne og fjerne kvinne,
og det hender at frå blikket ditt stig redslekysten fram.

Om kveldane bøyer eg hovudet og kastar ut mine triste garn
i havet som bles i dei djupe augo dine.

Nattfuglane plukkar opp dei første stjernene,
som skin lik sjela mi når eg elskar deg.

Natta rid fram på ei dyster hoppe,
og spreier blå kornaks over markene.

Fra "20 kjærleiksdikt", gjendiktet av Kjartan Fløgstad i "Dikt i utval" (1973).

Kulturstrøm

 • Obama til Netflix

  Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

  Michelle og Barack Obama
 • Selger historiske kjærlighetsbrev

  I 1896 skrev Marcel Proust kjærlighetsbrev til den kjente komponisten Reynaldo Hahn. De var to av datidens store kulturstjerner, og kjærligheten mellom dem var holdt hemmelig. denne uken selger en slektning av den verdenskjente forfatteren flere enn 70 av Prousts private dokumenter. De består blant annet av utkast til romaner, bøker og kjærlighetsbrev som kan kaste nytt lys over Proust og historien, skriver The Guardian. Lære mer om mannen bak verdens lengste roman her: Ni ting du ikke visste om Proust

  Marcel Proust, et bilde tatt ca 1896
  Foto: - / Afp/Scanpix