Hopp til innhold

I dag fyller «The Queen of Pop» 60 år

– Hun er den viktigste artisten vi har i pophistorien på alle mulige måter, mener Per Sundnes. Stylist Marianne Jemtegård beskriver Madonna som en av de største stilikonene.

Rock Singer performing Madonna
Foto: Reed Saxon / Ap
Et av de største musikalske ikonene i musikkindustrien siden 80-tallet fyller 60 år i dag.

Hun har fått oss til å danse, synge, måpe og juble i snart fire tiår. I dag er Madonna 60 år.

Per Sundnes

Per Sundnes plasserer Madonna øverst i musikkhistorien, sammen med Beatles.

Foto: Fredrik Arff, NRK 2008

Hun har klart å holde seg relevant som stilikon, politisk ikon og ikke minst musikalsk ikon, sier programleder og popkulturekspert, Per Sundnes.

I 1983 kom Madonna med sitt første album «Madonna», og slo gjennom med singelen «Lucky Star». Låta kom på fjerdeplass på hitlistene i USA i 1984. Da kom også en av hennes mest kjente sanger «Like a Virgin».

Det ble starten på en nesten endeløs rekke av internasjonale hits.

Hun har solgt mer enn 300 millioner plater, og er den artisten som har vunnet flest MTV-priser, 24 av slaget.

The 57th Annual Grammy Awards - Show

Madonna har solgt 300 millioner plater, og er med det den mestselgende, kvinnelige rockeartisten i det 20. århundre. (Photo by John Shearer/Invision/Ap)

Foto: John Shearer / Ap
Laster Twitter-innhold

– Hun slo gjennom fordi hun laget «catchy» musikk. Enkelt og greit. Hennes bakgrunn som danser var viktig, det gjorde at hun fort skjønte hva som fikk folk til å danse, mener Sundnes.

– Nøkkelen til hennes suksess er hardt arbeid. Hun sykla rundt og ga maxi-singler til DJ-ene. Det gjorde at plateselskapene fikk øynene opp for henne, sier Sundnes.

Madonna 1980

Allerede i 1980 var Madonna på vei opp mot de store stjernene i verden.

Se Per Sundnes intervjue Madonna:

Ukas kinopremierer, reportasjer fra inn- og utland, konkurranse - alt du trenger å vite om film får du av Filmredaksjonen NRKs programleder Else Karine Archer og spesialreporter Pål Bang-Hansen.

Ga ut «coffee-tablebook» om sex

– Hun skapte store kontroverser da hun ga ut platen «Erotica» og boka «Sex» i 1993. Hun tøyde virkelig grensene med boka. Hun mente det var så mye krig og vold i verden at hun måtte gi den ut, sier Sundnes.

Han mener boka skadet henne litt. Den ble bare kontroversiell og ikke så kunstnerisk som hun ønsket.

THE GIRLIE TOUR MADONNA

Madonna på scenen i 1993.

Foto: KATHY WILLENS / Ap

Musikkjournalist i NRK, Ragna Nordenborg, mener Madonna banet vei for andre.

– Hun spilte på sex før alle andre. Hun har også vist at det går an å ta styringa over sin karriere, og at kvinnelig seksualitet ikke er noe å skamme seg over, sier Nordenborg.

– Et av de største stilikonene

Stylist Marianne Jemtegård mener Madonna har vært en mester i å gjenoppfinne seg selv stilmessig, og at hun definitivt er et av de største stilikonene.

Marianne Jemtegård

Marianne Jemtegård mener Beyoncé har lært veldig mye av Madonna når det gjelder sceneantrekk, men at de gamle er eldst og ingen gjør det bedre enn Madonna.

Foto: NRK

– Hun har hele tiden vært bevist på å bruke provoserende virkemidler, mener Jemtegård.

– Korsettet med kjegle-Bh, som var designet av Jean Paul Gaultier, er bare et av Madonnas mange ikoniske sceneantrekk. Det har havnet på flere museer over hele verden, sier Jemtegård.

Sundnes mener du ikke får en større artist enn henne, og at hun kommer til å gå inn i historiebøkene på samme måte som The Beatles – enten man liker henne, eller ikke.

Pop-ikonet fyller 60 år. Se utdrag fra karrieren.

– Forretningskvinnen Madonna var den første som forsto at det tradisjonelle platesalget ikke var bærekraftig i lengden. Hun skjønte fort at pengene lå i turnevirksomhet og merchandise-salg. I tillegg startet hun sitt eget plateselskap for å tjene mer enn det hun hadde gjort tidligere.

MADONNA BLOND AMBITION TOUR

Madonna med sin klassiske kjegle-BH, her på sin Blond Ambition verdensturne i 1990. (Ap Photo/Ed Bailey)

Foto: ED BAILEY / Ap
Madonna hilste på Dronning Elizabeth II under en James Bond-premiere i 2002.

Madonna møter Dronning Elizabeth II på verdenspremieren James Bond filmen 'Die Another Day' at Royal Albert Hall i London i 2002.

Foto: DAN CHUNG / AP
Laster Twitter-innhold

– Hun har klart å fornye seg hele tiden. Hun har forandret seg fra plate til plate, mener Sundnes.

Kommer hun tilbake med en hitlåt igjen?

– Med henne vet man ikke. Jeg har hørt at hun leter etter en ny sound. Hun gir seg ikke før hun legger på lokket, sier Sundnes.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)