Hopp til innhold

I dag får vi vite hvordan Regjeringskvartalet blir

To kandidater kjemper om å vinne Statsbyggs gunst.

STARTET MED SJU SKISSER: Dette er de sju forslagene som ble presentert tidligere i år i konkurransen. Før sommeren ble det klart at to av kandidatene, «Adapt» og «Lysning», var plukket ut som finalister.

I dag klokken 11 blir avgjørelsen om hvem som får i oppdrag å tegne det nye Regeringskvartalet gjort kjent.

Rett før sommeren sto de to kandidatene «Adapt» av Team Urbis og «Lysning» av arkitektteamet G8+ igjen i Statsbyggs konkurranse, der sju prosjektgrupper fikk i oppgave å levere hver sine utkast til nytt regjeringskvartal.

Prosjektgruppene besto av arkitekter og entreprenører, og forslagene ble levert inn anonymt.

Se bilder av de to finaleprosjektene her:

Lysning

Konseptet «Lysning» er det ene av de to forslagene til nytt regjeringskvartal som gikk videre i prosessen før sommeren.

Adapt

«Adapt» av Team Urbis gikk videre til siste runde i arkitektkonkurransen om det nye Regjeringskvartalet.

Fikk omfattende skader

Regjeringsbygningene fikk store skader av den 950 kilo store bomben som gikk av den 22. juli 2011.

Totalt ble 77 personer drept og rundt 90 såret i de to terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud denne dagen.

Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene.

Y-blokka skal rives

Etter terrorangrepet startet det omfattende arbeidet med å gjenreise Regjeringskvartalet.

Y-blokka

Y-blokka er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og er et av senmodernismens hovedverk i Norge.

Foto: NRK / NRK

I 2014 vedtok regjeringen et hovedkonsept som gikk ut på å plassere Regjeringskvartalet mellom Akersgata og Møllergata. Samtidig ble det avgjort at Høyblokka som huset Statsministerens kontor får stå, mens den Picasso-utsmykkede Y-blokka skal rives.

Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018. Picassos arvinger har tidligere uttalt at de er sterkt bekymret for kunsten til Pablo Picasso, men regjeringen har forsikret om at kunsten skal tas vare på.

Les også:

STARTET MED SJU SKISSER: Dette er de sju forslagene som ble presentert tidligere i år i konkurransen. Før sommeren ble det klart at to av kandidatene, «Adapt» og «Lysning», var plukket ut som finalister.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober