I dag får vi vite hvordan Regjeringskvartalet blir

To kandidater kjemper om å vinne Statsbyggs gunst.

STARTET MED SJU SKISSER: Dette er de sju forslagene som ble presentert tidligere i år i konkurransen. Før sommeren ble det klart at to av kandidatene, «Adapt» og «Lysning», var plukket ut som finalister.

I dag klokken 11 blir avgjørelsen om hvem som får i oppdrag å tegne det nye Regeringskvartalet gjort kjent.

Rett før sommeren sto de to kandidatene «Adapt» av Team Urbis og «Lysning» av arkitektteamet G8+ igjen i Statsbyggs konkurranse, der sju prosjektgrupper fikk i oppgave å levere hver sine utkast til nytt regjeringskvartal.

Prosjektgruppene besto av arkitekter og entreprenører, og forslagene ble levert inn anonymt.

Se bilder av de to finaleprosjektene her:

Fikk omfattende skader

Regjeringsbygningene fikk store skader av den 950 kilo store bomben som gikk av den 22. juli 2011.

Totalt ble 77 personer drept og rundt 90 såret i de to terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud denne dagen.

Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene.

Y-blokka skal rives

Etter terrorangrepet startet det omfattende arbeidet med å gjenreise Regjeringskvartalet.

Y-blokka

Y-blokka er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og er et av senmodernismens hovedverk i Norge.

Foto: NRK / NRK

I 2014 vedtok regjeringen et hovedkonsept som gikk ut på å plassere Regjeringskvartalet mellom Akersgata og Møllergata. Samtidig ble det avgjort at Høyblokka som huset Statsministerens kontor får stå, mens den Picasso-utsmykkede Y-blokka skal rives.

Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018. Picassos arvinger har tidligere uttalt at de er sterkt bekymret for kunsten til Pablo Picasso, men regjeringen har forsikret om at kunsten skal tas vare på.

Les også:

STARTET MED SJU SKISSER: Dette er de sju forslagene som ble presentert tidligere i år i konkurransen. Før sommeren ble det klart at to av kandidatene, «Adapt» og «Lysning», var plukket ut som finalister.

Kulturstrøm