Hopp til innhold

I dag er det ett år siden Robin Williams døde

11. august i fjor valgte skuespilleren Robin Williams å ta sitt eget liv. Det ledet blant annet til en ny nasjonal debatt rundt selvmord og forebyggende tiltak.

Facebook Years Most Popular Robin Williams

SELVMORD: I dag er det ett år siden Robin Williams tok sitt eget liv. Hans død satte søkelys på åpenhet rundt selvmord og hvordan forebygge det.

Foto: Reed Saxon / Ap

I dag er det ett år siden den kjente og kjære skuespilleren og komikeren Robin Williams tok sitt eget liv.

Williams, kjent fra filmer som «Aladdin» og «Good Will Hunting», vant i løpet av karrieren sin blant annet en Oscarpris, to emmy-priser, fire Golden Globe-priser og fem Grammy-priser.

Hans død fikk stor omtale i medieverden og satte et nytt fokus på problematikken rundt selvmord og hvordan man kan forebygge dette. Det skriver USA Today.

– Williams død satte i gang en nasjonal debatt rundt selvmord og forebyggende arbeid rundt selvmord, sier Jeffrey Borenstein, psykiater, administrerende direktør og president ved Brain & Behavior Research Foundation i New York.

I USA tok 41.000 personer sitt eget liv i 2013, hvor 29.000 var hvite menn.

Slet privat

Robin Williams slet lenge i privatlivet med narkotika- og alkoholproblemer og depresjon. Han var blant annet på avrusningsklinikk i Minnesota måneden før dødsfallet.

Skuespillerens agent Mara Buxbaum bekreftet også at Williams slet med depresjon.

– Han har kjempet mot alvorlig depresjon den siste tiden, het det i en kunngjøring fra Buxbaum.

Hans arv

Robin Williams er død

VANT OSCAR: I 1997 vant Robin Williams Oscar for beste mannlige birolle for rollen som Sean Maguire i filmen «Good Will Hunting».

Foto: ALESSIA PIERDOMENICO / Reuters

Robin Williams spilte i løpet av karrieren sin en rekke kjente roller, som Peter Pan i filmen «Hook», ånden Genie i Disney-filmen «Aladdin», Sean Maguire i «Good Will Hunting» og Alan Parrish i «Jumanji».

Det har derfor kommet sterke reaksjoner den siste tiden etter at planer om å gjenskape filmen «Jumanji», og en forløper til «Aladdin» basert på Genie har dukket opp.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Nye filmer

Williams hadde spilt inn en rekke filmer rett før han døde, og filmen «Boulevard» hadde blant annet premiere på utvalgte kinoer i USA 17. juli i år.

Hans siste rolle var som stemmen til en hund i den kommende science fiction-komedien «Absolutely Anything».

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.