NRK Meny
Normal

I dag er det ett år siden Robin Williams døde

11. august i fjor valgte skuespilleren Robin Williams å ta sitt eget liv. Det ledet blant annet til en ny nasjonal debatt rundt selvmord og forebyggende tiltak.

Facebook Years Most Popular Robin Williams

SELVMORD: I dag er det ett år siden Robin Williams tok sitt eget liv. Hans død satte søkelys på åpenhet rundt selvmord og hvordan forebygge det.

Foto: Reed Saxon / Ap

I dag er det ett år siden den kjente og kjære skuespilleren og komikeren Robin Williams tok sitt eget liv.

Williams, kjent fra filmer som «Aladdin» og «Good Will Hunting», vant i løpet av karrieren sin blant annet en Oscarpris, to emmy-priser, fire Golden Globe-priser og fem Grammy-priser.

Hans død fikk stor omtale i medieverden og satte et nytt fokus på problematikken rundt selvmord og hvordan man kan forebygge dette. Det skriver USA Today.

– Williams død satte i gang en nasjonal debatt rundt selvmord og forebyggende arbeid rundt selvmord, sier Jeffrey Borenstein, psykiater, administrerende direktør og president ved Brain & Behavior Research Foundation i New York.

I USA tok 41.000 personer sitt eget liv i 2013, hvor 29.000 var hvite menn.

Slet privat

Robin Williams slet lenge i privatlivet med narkotika- og alkoholproblemer og depresjon. Han var blant annet på avrusningsklinikk i Minnesota måneden før dødsfallet.

Skuespillerens agent Mara Buxbaum bekreftet også at Williams slet med depresjon.

– Han har kjempet mot alvorlig depresjon den siste tiden, het det i en kunngjøring fra Buxbaum.

Hans arv

Robin Williams er død

VANT OSCAR: I 1997 vant Robin Williams Oscar for beste mannlige birolle for rollen som Sean Maguire i filmen «Good Will Hunting».

Foto: ALESSIA PIERDOMENICO / Reuters

Robin Williams spilte i løpet av karrieren sin en rekke kjente roller, som Peter Pan i filmen «Hook», ånden Genie i Disney-filmen «Aladdin», Sean Maguire i «Good Will Hunting» og Alan Parrish i «Jumanji».

Det har derfor kommet sterke reaksjoner den siste tiden etter at planer om å gjenskape filmen «Jumanji», og en forløper til «Aladdin» basert på Genie har dukket opp.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Nye filmer

Williams hadde spilt inn en rekke filmer rett før han døde, og filmen «Boulevard» hadde blant annet premiere på utvalgte kinoer i USA 17. juli i år.

Hans siste rolle var som stemmen til en hund i den kommende science fiction-komedien «Absolutely Anything».

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).