NRK Meny
Normal

Her er @Pontifex' første tweet

Katolikker og teknologi-interesserte var spente på hva Pave Benedict ville skrive i sin første Twitter-melding, klokka 12 i dag. De ble neppe overrasket.

POPE/ Pope Benedict XVI posts his first tweet using an iPad tablet after his Wednesday general audience in Paul VI's Hall at the Vatican

Pave Benedict XVI bytter ut papirarket med sosiale medier for å holde kontakt med folket. Her er han i gang med å poste sin aller første tweet.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

Pavens første melding på Twitter var, ikke overraskende, en velsignelse av den Hellige Fars følgere på nettsamfunnet.

«Dear friends, I am pleased to get in touch with you through Twitter. Thank you for your generous response. I bless all of you from my heart.» (Kjære venner, jeg setter pris på å oppnå kontakt med dere gjennom Twitter, og jeg takker dere for den store interessen. Jeg velsigner dere alle.)

Andreas Dingstad

Andreas Dingstad er i likhet med andre katolikker spente på hva Paven vil si i dag.

Foto: katolsk.no

Det er ikke daglig kost at en av verdens viktigste religiøse ledere åpner konto på Twitter, spesielt ikke når personen er 86 år gammel. Men i dag, på det symbolske tidspunktet 12.12.12 kl 12, skulle Pave Benedicts hellige hender forfatte sin aller første Twitter-melding.

Men den første Twittermeldingen kom allerede klokka 11.30, det spørs om det tidspunktet ble like symbolsk for hans følgesvenner. Uansett har han allerede nådd én million følgere, og tallet stiger stadig.

Paven, eller @Pontifex som han kaller seg på Twitter, satte opp kontoen i starten av desember. Dermed har han brukt god tid på å tenke ut i den første meldingen.

– Veldig spent

Det har haglet inn med spørsmål fra Twitter-brukere under hashtagen #askpontifex. I Vatikanet har en egen gruppe blant pavens stab filtrert spørsmålene som spenner fra spørsmål om overgrep, politikk, religiøse synspunkter, og selvsagt en god bunke med spørsmål som bare er tull.

Andreas Dingstad jobber i informasjonstjenesten til Den Katolske Kirke i Norge, og ser frem til på Pavens debut på sosiale medier.

– Jeg er veldig spent på hva han vil si i dag. Mitt tips er at han vil starte med å si noe fint og fromt, og deretter svare på noen spørsmål fra #askpontifex.

Paven skal tvitre på åtte språk og Dingstad forklarer at kirken har jobbet bevisst gjennom flere år for å gjøre seg mer relevant på sosiale medier.

– Den katolske kirke har hatt fokus på sosiale medier i flere år her i Norge. Paven har gjentatte ganger oppfordret min generasjon til å være på sosiale medier, så derfor er det er veldig gøy at vi nå kan ønske ham velkommen på Twitter.

askpontifex

Dette er noen av de mange spørsmålene som har tikket inn til Paven.

Foto: Skjermdump, Twitter

Skal godkjenne alt

Paven vil ikke svare på spørsmålene selv, men har sagt han skal godkjenne alt som tvitres. Dingstad tror Paven kan møte enkelte utfordringer i sin nye twitter-fylte hverdag. Så noen store undere på teknologi-fronten er det nok tvilsomt om Hans Hellighet vil gå i bresjen for.

– Paven vil nok ikke tvitre fra møter og slikt, så hans bruksmønster blir nok noe annerledes enn for vår generasjon. Han skal godkjenne alle tweetene, men vil ikke akkurat bli noe teknologi-freak av å ha en Twitter-konto. Dessuten er det jo begrenset hva man får sagt på 140 tegn, så nå må han lære å fatte seg i korthet.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix