I Cézannes atelier

Gjenstandene han brukte i sine berømte stilleben står fremdeles her. Selv gråfargen på veggene er den han selv malte da huset ble bygget i 1902. Vi besøker Paul Cézannes siste atelier i Aix en Provence.

Fra Cézannes ateliervindu.

Fra Cézannes ateliervindu.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Cézannes gjengrodde atelier i Aix en Provence.

Cézannes gjengrodde atelier i Aix en Provence.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Et stykke ovenfor katedralen og bykjernen i Aix en Provence ligger atelieret som Paul Cézanne (1839 - 1906) lenge hadde drømt om. Riktignok var farens hus nede i byen stort nok til at sønnen kunne boltre seg med sine malersaker i grunnetasjen. Men Paul ville han gjerne ha et sted for seg selv - akkurat her. Et kvarters spasertur på stien oppover fra atelieret, og han kunne til og med se sitt kjære fjell, St. Victoire. Dette malte han hele femti ganger!

"Fjellet St. Victoire" (66.8 x 92.3) malte Cézanne i 1887.

'Fjellet St. Victoire' (66.8 x 92.3) malt av Cézanne i 1887.

Foto: Courtauld Institute of Art Gallery

Gjengrodd og loslitt

Nå er huset knapt synlig i den overgrodde hagen. Men ta turen opp trappen og inn i det høyloftede rommet, og du føler nærmest at maleren selv, Paul Cézanne, er tilstede! Det heldige var nemlig at atelieret ble stående så lenge urørt . Den 23. oktober 1906 hadde Cézanne sittet og malt, følte seg litt dårlig, gikk hjem og døde samme dag. Sønnen lot det stå til det i 1912 ble det kjøpt av Marcel de Provence som heller ikke gjorde noe. Deretter ble det kjøpt av amerikanske kunsthistoriere som overlot det til kommunen i 1969. Men Allerede fra 1954 har det vært åpent for publikum. Litt støvete og slitt ser det ut, selv om eplene og løkene på bord og kommode skiftes ut med jevne mellomrom. (De er dandert i stilleben slik Cézanne gjorde det.) Men rommet oser av nærhet og atmosfære.

Cézannes prosjekt

"Stilleben med gipsavstøpning" av Paul Cézanne (70 x 57 malt ca 1894)

Stilleben med gipsfigur.

Foto: Courtauld Institute of Art Gallery

Grunnen til at vi er opptatt av Paul Cézanne, er at han er den store fornyeren i maleriet. Vi er i den gryende modernismen der prosjekter var viktige. Og Cézanne ville utforske forholdet mellom natur og bilde. Han hadde nemlig oppdaget en ting som skulle bli epokegjørende: Et maleri er ikke natur, det skal ikke følge de samme lovene som i naturen. En malerisk flate er slik at også farge kan skape balanse i et bilde, ikke bare en form av en viss størrelse. Cézanne brøt også med perspektivet. Vi ser bordflater som reiser seg mot oss og gjenstander som beholder sin størrelse - selv om de er malt langt bak i bildet. Naturen må "oversettes" til det maleriske språket, sier Cézanne.

Byens store helt

Mens han levde, var Cézanne spottet av sine bysbarn i Aix. Man syntes nærmest synd på faren, hattemakeren, som hadde kommet seg opp som sjef i egen bank. Og så skulle han ha en sønn som både malte dårlig og brukte opp alle pengene hans! Men idag er Cézanne byens store helt og pengemaskin. Hans fotspor er preget i messing der han pleide å ha sine turer. Og krukker og stettefat selges dyrt i atelierets lille butikk. Har vi hørt den historien før?

Skurtveit og Danbolt i opptak foran Cézannes atelier.

Skurtveit og Danbolt i opptak foran Cézannes atelier.

Foto: Privat / NRK

Kulturstrøm

 • Nedbemanning i Nationen

  Under et allmøte i Nationen onsdag ble de ansatte informert om at avisen må kutte kostnader og at det går mot nedbemanning ved sluttpakker. Det bekrefter sjefredaktør Irene Halvorsen til Medier24.

 • Idris Elba klar for Jay Zs western

  Rollelisten til «The Harder They Fall» som skal sendes på Netflix har kun svarte skuespillere, blant dem Idris Elba (bildet) og Jonathan Majors. Regissør Jeymes Samuel skal skrive musikken til cowboyfilmen sammen med Jay Z – slik de gjorde til Baz Luhrmanns «The Great Gatsby». (NTB)

  Idris Elba i saueskinnsjakke
  Foto: Arthur Mola / AP/NTB
 • Nye miljøkrav for verdensarvfjordar

  Neste år blir det innført strengare miljøkrav til verdsarvfjordane, då kjem fleire cruiseskip til å segle forbi. Frå 2026 blir det krav um nullutslepp i verdsarvfjordane Geiranger, Nærøyfjorden og Flåm.