I år forandres 330 norske Statoil-stasjoner til Circle K

Alle Statoils bensinstasjoner omdøpes i år til Circle K. – Ikke det beste navnevalget, mener Språkrådet.

Circle K

CIRCLE K: I år vil 330 norske bensinstasjoner som tidligere har hatt navnet Statoil få navnet Circle K.

Foto: Statoil Fuel & Retail

For tre år siden kjøpte den kanadiske kjeden Couche-Tard aksjemajoriteten i Statoils avdeling for bensinstasjoner, Statoil Fuel & Retail. Etter å ha lånt Statoils navn og logo siden da blir 2016 året hvor den synlige forandringen vil finne sted.

330 norske og en rekke nordeuropeiske bensinstasjoner vil i løpet av de neste månedene omdøpes i nye farger og med nytt navn. I Norge starter omkledningen i mai.

Blå og oransje blir dermed byttet ut med rødt, hvitt og gult. Dermed forsvinner et av Norges mest kjente merkevarer langs veiene.

Pål Heldaas

RISIKO: Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail sier det en risiko å bytte ut merkevaren Statoil.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er en viss risiko ved å bytte ut veldig kjente merkevarer. Det finnes ikke så mange like kjente merkenavn i Skandinavia enn Statoil, og særlig ikke i vår bransje, sier kommunikasjonsdirektør i Statoil Fuel & Retail, Pål Heldaas.

– Ikke det beste

Åse Wetås

SKEPTISK: Direktør Åse Wetås i Språkrådet mener Circle K ikke er det beste navnevalget på de nye bensinstasjonene.

Foto: Svein Arne Orvik / NPK

Nye farger er én ting, men nytt navn er noe annet. Direktør i Språkrådet, Åse Wetås, mener Circle K ikke er det beste navnevalget.

– Språkrådet oppfordrer jo til et godt navnevett ved valg på virksomheter. Det å velge et navn som ikke har en norsk uttale virker ikke som det beste navnevalget, sier hun.

Heldaas sier likevel at målet er at folk i tiden fremover vil foretrekke forandringen.

– Målet er selvfølgelig at folk skal like det nye merkenavnet bedre enn det gamle når vi får vist hva vi står for, sier han.

Circle K

VERDEN OVER: Norge er langt fra det eneste landet Circle K finnes i verden over. Matbutikker i Japan bærer også navnet.

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

Språkrådet kan ikke gjøre noe med at store internasjonale kjeder som Circle K etablerer seg med egne merkenavn i Norge. Derfor legger Wetås sin lit til nordmenns språklige oppfinnsomhet.

– Kanskje blir det sånn at folk sier de skal «ned på K-en for å vaske bilen», eller «stikke innom K-en for å kjøpe melk», spør hun.

Lang historie

Ifølge Heldaas var det aldri noe valg å gi Norges største bensinstasjonskjede et norsk navn.

Tor W. Andreassen

VANLIG: Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole peker på at navnebytte ikke er uvanlig, og peker blant annet på at Statoil tidligere her Norol.

Foto: BI

– Vi er en del av en global kjede, en global prosess, og vi hadde ikke noe valg i den prosessen om å gjøre en tilpasning for Europas del.

Dette er ikke første gangen bensinstasjoner i Norge bytter navn. For 24 år siden ble Norol byttet ut med Statoil.

– Vi har en lang historie med å skifte navn på disse bensinstasjonene og livet har gått videre uten at noen har fått tom tank eller bilen har stoppet, sier professor ved Norges Handelshøyskole, Tor Wallin Andreassen.

Han tror navnet spiller liten rolle når det kommer til hvor nordmenn velger å fylle tanken.

– Jeg tror ikke det er snakk om noen lojalitet her, men ren bekvemmelighet og gammel vane, sier professoren.

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP