Hopp til innhold

Hytteslepp i kolonihagene

Kolonihagene er i bruk igjen. Etter en lang vinter står brune gresstuster og venter på å bli raket bort,  og bleke føtter får endelig gresskontakt igjen.

Kolonihage
Foto: Erik Baanerud / NRK

I april åpnes sesongen for landets kolonihager, og de første er allerede på plass. En lang vinter er borte, nå er det bare kos og arbeid som venter en i et halvt år.

Vårpuss

Vask av hagemøbler
Foto: Erik Baanerud / NRK

 

 Hagemøblene er på plass. Støv og skitt må vaskes bort før de kles med fargerike puter. Fjorårets velduftende hage ligger nå nede. Den skriker etter å bli jobbet med, slik at den igjen kan bli like pen og velfylt av frukt og grønnsaker som i fjor.

Gledestimer

Men dette er ikke noe problem, eierne har i lang tid sett fram til denne tiden, med gjødsling, klipping og raking. For de fleste ligger det mange gledesfulle arbeidstimer foran dem.
I dag er det bare krokusen som lyser opp i landskapet 

Edenshager

Tomtene er ikke store, fra tre-fire hundre kvadratmeter opp til et halvt mål. Men hver kvadratcentimeter er utnyttet. Om sommeren bugner det av blomster, frukt og bær på de små tomtene. 

 

trær i kolonihage
Foto: Erik Baanerud / NRK

Og selv hyttene ligger forholdsvis tett, er ingen plaget av at naboen bor for nære. Grønne busker og trær lager naturlige skiller, mellom husene.

Hyttene er heller ikke store. Det varierer fra tjue til førti kvadrat meter. Alt etter hva man har gjort med sitt lille krypinn. Flere hytteeiere har bygd verandaer og boder inn i hytta. Med det får de større stue, og boden er blitt til dusj og toalett. 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober