Hopp til innhold

Hysteri av bieberske dimensjoner

Når Justin Bieber går på scenen og skaper massehysteri i Telenor Arena tirsdag, onsdag og torsdag, er det på langt nær første gang at popstjerner skaper febrilsk stemning på norsk jord.

New Kids On The Block i Oslo Spektrum

Video: New Kids On The Block i Oslo Spektrum i 1991 var Norges første møte med ukontrollert popstjernehyllest.

Riktignok tyder det meste på at Justin Biebers Oslo-opphold vil overgå det meste av ellevill popidoldyrkelse man noensinne har sett i Norge.

67.000 billetter er revet bort til de tre konsertene i Telenor Arena, og etter fjorsommerens kaos under konserten på Operataket i Oslo, har ikke interessen rundt kanadieren blitt noe mindre.

Musikkjournalist Tor Milde har jobbet over 30 års erfaring fra popbransjen, og han mener at idoldyrkelsen av Bieber kan sammenlignes med det man så på tidlig 1990-tall med New Kids On The Block – bare at det ikke var i nærheten.

– Når man ser de scenene fra Oslo i fjor sommer, med fullstendig hysteri og folk som sprang foran trikken, så tenker jeg at ungdommen faktisk var mer balanserte på 1990-tallet, sier Milde.

Justin Bieber møter Fredrik Skavlan og 25 000 elleville fans. Han satte byen på hodet da han besøkte Oslo denne sommeren. Møt et unikt pop-fenomen og en helt vanlig tenåring.

Video: Se dokumentaren om da Justin Bieber spilte i Oslo.

Konserten på Operataket i mai i fjor førte til kaotiske og farlige tilstander i Oslo sentrum, og Bieber måtte selv bruke Twitter for å be fansen om å roe seg ned og høre på politiet.

5-6000 hylende tenåringer samlet seg på operataket, og 88 fans måtte få medisinsk behandling.

Are befinner seg i sentrum av det totale kaoset som oppstår, når tenåringsidolet Justin Bieber inntar hovedstaden. Hvordan kan det ha seg at enkelte mennesker nærmest blir dyrket som guder? Hvilken hensikt har det for de som lever seg inn i det? Programleder Are Sende Osen oppsøker miljøer og eksponerer seg for publikum. (2:6)

Video: Se programmet «Normal galskap» sin jakt på Bieber.

Men før Bieber er det spesielt disse konsertene som har generert de høyeste pikehylene på norsk jord:

  • New Kids On The Block i Oslo Spektrum, 1991
  • Michael Jackson på Valle Hovin, 1992
  • Take That i Oslo Spektrum, 1993
  • Spice Girls i Oslo Spektrum, 1998
  • Backstreet Boys i Oslo Spektrum, 1998
  • Britney Spears i Oslo Spektrum, 2000

Amerikanske New Kids On The Block var på slutten av 80-tallet ansvarlig for å starte en ustoppelig boyband-bølge. Til deres dobbeltkonsert i Oslo Spektrum i november 1991 (se video over) leide arrangøren blant annet inn førskolelærere for å holde kontroll på skrikende og gråtende ungjenter.

Og da bandet ankom Fornebu flyplass, måtte én etter én av de fem amerikanske popstjernene løpe forbi menneskemengden, mens et titall politibetjenter holdt jentene på avstand.

New Kids On The Block ankommer Fornebu

Video: Det var ville tilstander på Fornebu da New Kids On The Block besøkte Oslo i 1991.

«Hundrevis av unge fans beleiret i hvert fall hotellet deres dag og natt, og straks en eller annen som mengden trodde kunne være en New Kid viste seg på hotellterrassen flere etasjer over, steg hylene hysterisk i været», kunne NTB rapportere.

Til tider ble musikken under konsertene overdøvet av skrikene fra jenter med teddybjørner og selvlysende pannebånd. I Røde Kors-rommet befant det seg et hundretall ungjenter med tårevåte øyne, hulkende i ulltepper etter den harde kampen foran scenen.

VG hadde følgende rapport fra en av konsertene:

«Tårene rant og svetten silte på 9000 jenter. I skinnet fra lysstrålene så dampen fra det hemningsløse publikum ut som et røykshow enhver popgruppe kunne vært bekjent av».

Demonstrasjon for New Kids

Bare få måneder etter konserten skjedde det bisarre at flere hundre tenåringsjenter, kledd i NKOTB-effekter fra topp til tå, arrangerte demonstrasjon utenfor Oslo Spektrum med krav om at New Kids On The Block skulle komme tilbake og avholde nye konserter.

Tor Milde

Musikkjournalist Tor Milde mener at svært lite kan sammenlignes med den typen oppmerksomhet som Justin Bieber blir gjort til del.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

De marsjerte taktfast rundt konsertarenaen eller skrek av full hals «We want New Kids» – noe idolene deres neppe fikk med seg, siden de befant seg i sin hjemby Boston, USA.

– Vi leste om at det ble arrangert New Kids-demonstrasjoner i Stockholm, og da bestemte vi oss for at det også måtte gjøres her i landet. Derfor lagde vi løpesedler og inviterte til demonstrasjon, fortalte to tenåringsjenter til VG, som vi her skal la være anonyme.

Tor Milde møtte det amerikanske boybandet tidlig på 1990-tallet, og forteller at det var en annen type tilgjengelighet rundt popstjerner på den tida.

– Norske medier kunne arrangere konkurranser hvor fans fikk vinne møte med New Kids On The Block. Vi fikk vel inn over 20.000 brev til den konkurransen. Nå er det mer slik at man må betale 3000 kroner for å få møte Bieber, sier Milde.

Michael Jackson ankommer Fornebu

Video: Her ankommer Michael Jackson Fornebu flyplass i sin privatjet foran konserten på Valle Hovin sommeren 1992.

Jacko besøkte Valle Hovin

Han sier at det også var hysteriske tilstander da Michael Jackson besøkte Norge og Valle Hovin sommeren 1992.

Røde Kors hadde mer enn nok å gjøre med å hjelpe flere av 35.000 publikummerne. 860 personer ble båret ut og kjølt ned, og to måtte kjøres til legebehandling. Røde Kors hadde egen «akuttklinikk» utenfor Valle Hovin. De aller fleste led av overoppheting denne julikvelden.

Jackson hadde da blitt møtt av 2–300 fans da privatjeten hans landet på Fornebu flyplass. Under sitt norgesopphold var han på privat og skjermet shopping i Oslo på Steen & Strøm og på platebutikken Akers Mic.

Jackson vinket til skrikende fans fra balkongen sin på Grand Hotel i nøyaktig 16 sekunder. The King Of Pop gjorde dette to timer senere enn planlagt fordi VG – ifølge Aftenposten – hadde provosert managementet med å plassere en fotograf 24 meter over bakken i en kranbil de hadde leid inn. Herfra hadde han blant annet fri innsikt i suiten der Michael senere på dagen vinket til folkemassene

– Hysteriet var på en litt annen måte enn man ser med de unge stjernene. Jackson var jo da voksen, ikke tilgjengelig, og en smule spesiell, sier Milde.

Spice Girls besøker Oslo

Video: Spice Girls besøkte Oslo i 1998, kort tid etter at Geri Halliwell (Ginger Spice) forlot gruppen.

Tror ikke det vil vare

NRK-redaktør Håkon Moslet var en profilert musikkjournalist i Dagbladet på 1990-tallet – perioden hvor dyrkelsen av popidoler fikk en real oppsving. Han trekker fram Spice Girls-konserten som det nærmeste man kommer idol-mayhem på norsk jord.

– De appellerte til noe yngre jenter enn det Bieber gjør, og de var heltinner for mange. Alle fant sine favoritter, og skulle være Sporty Spice eller Scary Spice, sier han.

Men Moslet støtter Milde i at ingenting som kan måle seg mot Bieber-hysteriet i dag.

– Jeg har ikke opplevd noe lignende, og det var vanvittig intenst i fjor sommer. Jeg trodde dette skulle roe seg noe, men på de tre konsertene han nå skal ha, kommer det til å bli like ille som i fjor, tror Moslet.

Rolling Stones ankommer Fornebu i 1965.

Video: Det var The Beatles som var 60-tallets store ungpikeyndlinger, men det var naturlig nok også stor oppmerksomhet da The Rolling Stones kom til Oslo i 1965.

Tor Milde har ikke tro på at Bieber-interessen vil holde seg spesielt lenge. Mannen som fikk tilnavnet «slemme-Tor» da han var «Idol»-dommer på TV 2, mener at unge jenter i den alderen ikke er til å stole på.

– Det er ikke mer enn 15 minutter siden de dyrka One Direction, og nå har de gått til Bieber. Samtidig har jeg forståelse for dem som er lei av at pressen skjærer alle «beliebers» over én kam, og det er ikke alle som går berserk og truer med å skade seg selv, sier han.

Backstreet Boys i Oslo

Video: Den amerikanske boybandgruppen Backstreet Boys besøkte Oslo i 1998.

Alexander Rybak ankommer Gardermoen

Video: Ikke helt i samme klasse - men det var relativt kaotisk på Oslo Lufthavn Gardermoen da Alexander Rybak kom tilbake med Eurovision-seieren i lomma i 2009.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober