Hopp til innhold

Hylles etter Golden Globe-tale

TV-stjernen Oprah Winfrey ble den første svarte kvinnen som fikk ærespris under Golden Globe i natt. Nå hylles hun for takketalen.

FILE PHOTO: Oprah Winfrey speaks at a rally in Des Moines Iowa

MEKTIGE VENNER: Oprah Winfrey stilte opp sammen med Barack og Michelle Obama under presidentvalgkampen i 2009.

Foto: Ramin Rahimian / Reuters

– I for lang tid har kvinner ikke blitt hørt eller trodd, dersom de har turt å snakke imot mektige menn. Men deres tid er over. Tiden er inne!, sa TV-stjernen Oprah Winfrey da hun mottok hedersprisen Cecil B DeMille, som første svarte kvinne noensinne.

Winfrey tok også opp beskyldningene om seksuelle overgrep i film og TV-bransjen som startet hele #MeToo-kampanjen.

– Jeg er stolt av og blir inspirert av alle kvinnene som har vært sterke nok til å fortelle sine historier. Alle her i salen blir hedret for historiene vi forteller, og i år var det vi som ble historien.

Hun kom også med en beskjed til unge jenter.

– Jeg vil at alle jenter der ute skal vite at en ny dag er i emning. Når den dagen endelig kommer, vil det være på grunn av fantastiske kvinner, fortsatte hun til øredøvende jubel fra salen på Beverly Hilton hotell.

Hylles i sosiale medier

Winfreys tale går nå sin seiersgang på nettet. Flere, både skuespillere og andre, hyller talen på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Enkelte mener og hun burde stille som presidentkandidat, selv om Winfrey så sent som i oktober i fjor sa til CNN at hun ikke har planer om å gå inn i politikken.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

MeToo-fokus

Mye handlet om MeToo-kampanjen under utdelingen av Golden Globe-prisene i natt.

Årets Golden Globe-vert, Seth Meyers, sparket i gang søndagens prisutdeling med å spøke om alt fra #metoo-kampanjen og til Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Woody Allen og ikke minst Donald Trump.

Flere av de nominerte og inviterte skuespillerne ankom den røde løperen og utdelingen kledd i svart.

Skuespiller Meryl Streep sa hun var kledd i svart for å stå i solidaritet med andre som prøver å rette den skjeve maktbalansen som fører til seksuelt misbruk.

– Vi ønsker å reparere dette, og vi føler oss på en måte modigere i dette øyeblikket når vi står sammen i en tjukk, svart rekke, sa hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober