Hopp til innhold

Hylla Avicii fra Nederlands høyeste kirketårn

Mange har mintes den svenske artisten Avicii som døde brått. Også fra kirketårnet i den nederlandske byen Utrecht kom det en spesiell hyllest.

Video med tillatelse fra Reddit-bruker Bafkonijn.

HØR HYLLESTEN: Reddit-brukeren Bafkonijn bor rett ved domkirka i Utrecht i Nederland, og filma hyllesten til Avicii fra vinduet sitt.

Domtårnet i Utrecht

Domstårnet i Utrecht er 112 meter høyt, og ble bygd mellom 1321 og 1382.

Foto: Halfdan Bleken

Klokka 1100 i dag klinget tonene av Aviciis aller største hits fra tårnet til domkirka i Utrecht. Innbyggerne fikk høre låtene «Wake Me Up», «Hey Brother» og «Without You» i litt uvante versjoner.

Annonserte det på Twitter

Reddit-brukeren Bafkonijn bor rett ved kirkebygget, og filma hyllesten fra vinduet sitt. Bafkonijn forteller at klokkenist Malgosia Fiebig ofte pleier å hylle nylige avdøde artister, når hun spiller på klokkene i tårnet hver lørdag mellom 1100 og 1200.

Malgosia Fiebig er fast klokkenist i domkirka i Utrecht, men kommer opprinnelig fra Polen. Hun annonserte på forhånd hva hun kom til å spille i dag på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Domkirka i byen Utrecht har det høyeste klokketårnet i hele Nederland. Det 112 meter høye Domtårnet kan sies å være kjennetegnet på byen.

Blir hylla av mange

Music-Avicii Avicii

Avicii ble bare 28 år gammel.

Foto: Amy Sussman / Ap

Avicii, som egentlig het Tim Bergling, ble funnet død i Oman fredag ettermiddag lokal tid. Han ble 28 år gammel.

Politiet i Oman sier til SVT at de vet hva som har skjedd, man at de ikke ønsker å si noe om dødsårsaken. De sier videre at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt.

Flere norske artister hyller Avicii, og Kygo sier svensken er hovedgrunnen til at han er der han er i dag.

Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.

Musikksjef i NRK P3 Mats Borch Bugge.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober