NRK Meny
Normal

Hybris og nemesis

Alkibiades hadde alt: Skjønnhet, rikdom, talegaver, mot og dristighet. Han drev det langt, men overmot straffer seg. Man kan ikke strekke seg lengere enn gudene tillater tenkte grekerne – Alkibiades ble berømt, men fallhøyden ble stor.

Daedalos og Ikaros av Landon
Foto: Wikipedia

Overmot

Nemesis, (straff) var datter av Nyx (natten) – Det er nemesis som kommer på jobb når menneskene i sitt overmot (hybris) overskrider den orden gudene har satt. Det høres eventyrlig ut, og det hadde unektelig vært beroligende om hybris og nemesis bare var gyldig i myter og sagn. At vi tobente vesener uten fjær var skrudd sammen sånn at vi aldri var overmodige.

Fedre og sønner

Dere husker Ikaros og faren hans?
«Når du har tatt på deg vingene, Ikaros, så må du huske på å fly i passelig høyde over haver – forstår du dét?» Som alle fedre i menneskehetens historie var Daedalos engstelig for hva guttevalpen kunne finne på når han fikk luft under vingene.

Daedalos visste at gudene ikke hadde gitt mennesket vinger. Han laga vinger for å flykte fra fangehullet der han og Ikaros var innesperra. Høyt oppe i ei fjellside. Han forsto sikkert også at hvis planen om å flykte til friheten med vinger han selv hadde mekka lyktes, så hadde han beveget seg helt ut til yttergrensene av den guddommelige orden.

Nemesis

«Slapp-av-Pappa!» stønnet Ikaros og heiv seg utfor klippene. Som en albatross seilte han over det store vide havet, vingene løftet ham opp og ut.
Ikaros ble fri der han svevde under firmamentet.

Særlig!

Studio Sokrates

Denne uken avslutter Studio Sokrates en liten serie om Alkibiades, generalen som forførte athenerne og ble olympisk mester. Forfengelig, uforutsigbar, kompetent og dumdristig falt han til sist for sine fienders spyd.

Ikke glem at man nå kan høre Studio Sokrates i radioens nye programspiller. Flere uker bakover i tid, og med musikk. Klikk på lenken og søk etter Studio Sokrates i søkevinduet øverst til høyre: Programspiller, NRK Radio

To komposisjoner av Kenny Dorham i Studio Sokrates: 1: A Waltz, og 2: Night Watch. De av dere som bruker Spotify finner musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.