Hopp til innhold

Hybris og nemesis

Alkibiades hadde alt: Skjønnhet, rikdom, talegaver, mot og dristighet. Han drev det langt, men overmot straffer seg. Man kan ikke strekke seg lengere enn gudene tillater tenkte grekerne – Alkibiades ble berømt, men fallhøyden ble stor.

Daedalos og Ikaros av Landon
Foto: Wikipedia

Overmot

Nemesis, (straff) var datter av Nyx (natten) – Det er nemesis som kommer på jobb når menneskene i sitt overmot (hybris) overskrider den orden gudene har satt. Det høres eventyrlig ut, og det hadde unektelig vært beroligende om hybris og nemesis bare var gyldig i myter og sagn. At vi tobente vesener uten fjær var skrudd sammen sånn at vi aldri var overmodige.

Fedre og sønner

Dere husker Ikaros og faren hans?
«Når du har tatt på deg vingene, Ikaros, så må du huske på å fly i passelig høyde over haver – forstår du dét?» Som alle fedre i menneskehetens historie var Daedalos engstelig for hva guttevalpen kunne finne på når han fikk luft under vingene.

Daedalos visste at gudene ikke hadde gitt mennesket vinger. Han laga vinger for å flykte fra fangehullet der han og Ikaros var innesperra. Høyt oppe i ei fjellside. Han forsto sikkert også at hvis planen om å flykte til friheten med vinger han selv hadde mekka lyktes, så hadde han beveget seg helt ut til yttergrensene av den guddommelige orden.

Nemesis

«Slapp-av-Pappa!» stønnet Ikaros og heiv seg utfor klippene. Som en albatross seilte han over det store vide havet, vingene løftet ham opp og ut.
Ikaros ble fri der han svevde under firmamentet.

Særlig!

Studio Sokrates

Denne uken avslutter Studio Sokrates en liten serie om Alkibiades, generalen som forførte athenerne og ble olympisk mester. Forfengelig, uforutsigbar, kompetent og dumdristig falt han til sist for sine fienders spyd.

Ikke glem at man nå kan høre Studio Sokrates i radioens nye programspiller. Flere uker bakover i tid, og med musikk. Klikk på lenken og søk etter Studio Sokrates i søkevinduet øverst til høyre: Programspiller, NRK Radio

To komposisjoner av Kenny Dorham i Studio Sokrates: 1: A Waltz, og 2: Night Watch. De av dere som bruker Spotify finner musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.