- Norge har i likhet med Storbritannia en lang tradisjon for selskapsdans, men det var kanskje hakket mer naturlig for BBC og prøve ut konseptet enn NRK, sier Per Sundnes.
Han sikter til suksessen Skal vi danse? som for tiden ruller inn i sin tredje sesong på TV2.
Pakkene koster penger
Sundnes tror grunnen til at NRK ikke har serien skyldes penger og avtaler.
- For det første koster rettighetene til disse seriene penger og man skriver under på kontrakter som ikke bare tillater en sesong. Man må kunne tåle at formatet ikke slår an, eller vente til det gjør det, sier Sundnes.
Vi har ikke bare lang tradisjon for selskapsdans i Norge. Folk er generelt glade i å danse. Her fra Røros, 1960.
Foto: Storløkken, Aage / SCANPIXNitimens popkulturelle ekspert er likevel ikke overrasket over at dans har slått an.
- Norge har jo hevdet seg i toppen for selskapsdans tidligere med for ekspempel Espen og Kirsten Sahlberg. Og når det gjelder realitykonsepter som Grease, So you think you can dance eller Singing in the rain, så handler det om å se folk drite seg ut, eller være fantastiske, sier Sundnes.
Han legger til at Espen Sahlberg nå er dommer for den italienske versjonen av Skal vi danse?
Hør innslaget her:
Heidi Ruud Ellingsen vant et annet populært reality-konsept da hun fikk hovedrollen i musikalen Singin' in the rain.
Foto: Erik DyrhaugMålet er publikum
- Det er jo ikke til å legge skjul på at programmene som prøver å finne hovedpersoner til musikaler skaper en interesse for kultur. Målet er jo selvsagt å selge flest mulig billetter. I for eksempel Grease skal de fylle hele Oslo Spektrum, og de er på god vei, sier Sundnes.
Og han legger til:
- I tillegg seg vi jo at enkelte kjendiser får en ny vår etter å ha vært med i disse programmene. Guri Schanke har jo blitt stor stjerne etter at hun kom på andre plass i Skal vi danse?