NRK Meny
Normal

Hvorfor snakker vi om jenteserier og ikke gutteserier?

Serier med jenter i hovedrollene har en tendens til å bli stemplet som «jente-serie». Vi tar opp temaet, og du kan sende spørsmål til gjestene i kveldens Serieuniverset nå!

Mikal Olsen Lerøen rapporterer fra sin plass i Serieunderverset

Se sendingen direkte her kl. 22.30!

Bli dessuten med og snakk om jenteserier på Facebooksiden til «Serieuniverset» eller med @nrkserie på Twitter, eller på epost: serieuniverset@nrk.no .

Mona Habbestad

TV-serieeksperten Mona Habbestad fra serienytt.no svarer på seernes spørsmål på direkten i kveldens Serieuniverset.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Temaet for Serieuniverset i Nett-TV i dag er alle de fantastiske jente-seriene vi har fått den siste tiden. Seriene som gir kvinner rom til å gjøre mer enn bare se deilig ut, eller skrike og bli reddet.

Norges første kvinnelige seriehelt fra norsk TV-krim, Kjersti Elvik kommer for å svare på dine spørsmål. Elvik hadde sitt gjennombrudd i rollen som Hanne Wilhelmsen i filmatiseringen av Anne Holts krimromaner «Salige er de som tørster» og «Blind gudinne».

Kjersti Elvik

Skuespiller Kjersti Elvik i NRKs sminke-rom på Marienlyst like før Serieuniverset-sendingen

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg gleder meg til å snakke om rollen min som Hanne Wilhelmsen, sier skuespiller Kjersti Elvik når NRK.no møter henne i sminkestolen like før sending.

– Hvilke reaksjoner fikk du på at en kvinnelig krimhelt hadde hovedrollen?

– De var mye. Jeg er glad vi ikke hadde Twitter og Facebook på den tiden. Det hadde blitt for mye, tenker jeg nå.

Uvant med lesbisk heltinne

Elvik minnes at det ble plutselig stille rundt bordene, da hun gikk inn i en kafé da serien gikk på tv.

– Alle så rart på meg. Det var spesielt både med en kvinnelig hovedrolle, og at hun var lesbisk og bodde sammen med en annen kvinne, forteller Elvik til Serieuniverset.

For å diskutere serier av og for kvinner i kveld, er også Mammon-regissør Cecilie Mosli. Deler av serien filmet både på Gardermoen og Flesland flyplass, i åpningstiden.

Cecilie Mosli

Cecilie Mosli regisserer tv-serien Mammon, som sendes på NRK1 i vinter.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Det gjorde vi midt blant folk. Noen var innleide statister, og står foran i bildet. Resten er faktisk vanlige folk, svarer Cecilie Mosli på et av spørsmålene i Serieuniverset i kveld.

Du kan sende spørsmål til både henne, og til TV-serieeksperten Mona Habbestad fra serienytt.no, til det som faktisk er et Serieuniverset-program med et rent kvinnecast.

Sendingen går av stabelen kl. 22.30 - 23.00 i nett-tv.

Langt fra Sex og singelliv til Girls

Vi elsker Girls og andre serier som viser oss jenter slik de er, og ikke slik Hollywood synes de bør være. Vi har reist langt fra New York-serien Sex og singelliv til New York-serien Girls.

– Ut i fra tittelen skulle man tro det er en jenteserie, men det er mange gutter som liker den. Serien favner bredt, sier Mona Habbestad, om Girls.

I serier som Orange is the new black er stort sett alle hovedrollene kvinner. De få mennene som er med er enten veldig ekle og nedrige, eller rett og slett stakkarslig puslete.

– Serien har er et godt eksempel på et mannsdominert miljø, altså fengselsmiljøet som skildres i serien. Her får du hele spekteret når det gjelder både alder, utseende og seksuell legning, sier Mona Habbestad om kvinnedominansen i denne serien.

Dessuten, i serier som Visepresidenten (Veep) er de kvinnelige hovedrollene minst like maktsyke som sine mannlige oponenter, som for eksempel i House of Cards.

Se Serieuniverset direkte her på NRK.no i kveld kl. 22.30 – rett etter Mammon på NRK 1.

Gikk du glipp av forrige Serieuniverset? Se sendingen om igjen her:

I Serieuniverset denne uken får du vite hva fersk Golden Globe-vinner Bryan Cranston synes om å måtte forlate rollen sin som Walter White i Breaking Bad. Hollywoodstjernen Antony Starr forteller om hvordan han sprakk leppen sin i første opptak av HBO-serien Banshee. Og regissør Cecilie Mosli forteller om en dramatiske brann-scenen i Mammon. Programleder er Mikal Olsen Lerøen.

Flere kulturnyheter