NRK Meny
Normal

Hvorfor ringer vi spåkoner i 2008?

- Jeg har opplevd at det blir mer og mer åpenhet, og at flere kontakter meg for konsultasjoner, sier klarsynte Beate Wagemann Kveita.

Tarot
Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Også personer som er høyt i samfunnet på en eller annen måte tar ofte kontakt med Kveita. Hun merker at interessen for klarsynthet blir større og større. Men hvorfor tror vi på det paranormale - i 2008?

Hør radioreportasjen her: Oppsving for synske

Gud er borte

- Det er vanlig å forklare det med at Vesten har kvittet seg med Gud, sier idehistoriker Tonje Mehren. Hun har merket en klar økning i interessen for interessen for paranormale fenomener de siste ti årene.

- I tillegg er media mer opptatt av det enn tidligere. Martha Louises interesse i alternative behandlingsformer og engler, kan ha bidratt til at økt interesse både blant folk, og blant media, sier Mehren.

Fra hippiene

Hun sier at den økende interessen for dette som vi har sett de siste årene, kan spores nesten førti år tilbake.

- Dette er en del av en bølge som stammer helt fra hippiene og New Age-bevegelsen på syttitallet, sier Mehren.

Går i bølger

Hun sier også at interesse for det paranormale går i bølger, og at de to foregående bølgene var på slutten av 1800-tallet og i mellomkrigstiden. Men på tross av at dette går i bølger sier Mehren at interessen blant folk flest er nokså konstant.

- Folk opplever ting de ikke kan forklare også utenom trendene, og med jevne mellomrom plukker folk det opp, sier Tonje Mehren.