Hopp til innhold

Hvorfor har vi ulik hudfarge?

Hvorfor er eskimoene så mørke i huden, når de tross alt bor så langt nord som de gjør?

Hvorfor er eskimoer brune?
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Det er kanskje politisk ukorrekt å si det, men hudfarge betyr utrolig mye. Den er rett og slett livsviktig for oss, og har spilt en nøkkelrolle i vår utvikling.

-Alle vet hvor mye vondt det har ført med seg at hudfarge har blitt misbrukt til klassifisering, sier seniorforsker ved Radiumhospitalet og professor ved UiO, Johan Moan og fortsetter - huden er vår ”innpakning”, synlig for alle, og klassifisering kan være nyttig. For eksempel trenger folk med mørk hud fem – seks ganger mer sol enn hvite før de får nok D-vitamin.

Hvordan har hudfargen vår forandret seg etter at vi begynte å gå på to bein?

-Våre nærmeste slektninger, sjimpansene, har en lys hud under svart hår. Kroppsdeler med lite hår, er hvite, men brunes og får fregner i sola, forklarer Johan Moan. 

-Menneskene har utviklet seg langs en egen linje i minst sju millioner år, og mange forskere tror at de først hadde hår og hud som sjimpansene har i dag.

Turkana gutten

For rundt 1.6 millioner år siden, gikk ”Turkana-gutten” omkring på Afrikas sletter. Under den stekende sola møtte han to problemer: å holde hodet kaldt og å beskytte huden mot UV-stråling, som var skadelig i store doser den gang som nå.

Hjernen har stor blodgjennomstrømning og holder derfor samme temperatur som blodet og hvis hjernen skal fungere, bør den ikke bli for varm. 

I første omgang kvittet han seg med det meste av håret og utviklet mange svettekjertler. Men svettekjertlene og blodårene i den nakne huden ble lett skadet av Afrika-sola, og hudens varmeregulerende evne ble redusert. Da var det huden tok til å mørkne. Svart hud tåler opptil ti ganger mer sol enn hvit hud før den blir brent.

Den svarte huden

Det mørke pigmentet i huden heter melanin og dannes nederst i overhuden, i celler som heter melanocytter. Derfra beveger det seg oppover og beskytter alle hudlag. Men det er et paradoks at svart hud blir varmere i sol enn kvit hud, sier professor Moan. 

Hva er sammenheng mellom d-vitamin og hudfarge?

-Jo. Det soldannede D-vitaminet er så viktig for oss at huden vår ble helt kvit for å slippe maksimalt med sol inn.

Dette vitaminet beskytter oss mot hjerte-karsykdommer, mot tuberkulose og andre infeksjonssykdommer, mot leddgikt, multippel sklerose, sukkersyke og mot kreft. Ja, det kan se ut til at det øker levetiden generelt. Det er rett og slett så viktig at det har blitt en del av evolusjonskraften.

Mørke personer i solfattige land som til eksempel Norge er mer utsatt for flere kreftformer på grunn av D-vitaminmangel enn hvite personer, fordi de oppholder seg mindre i sola og ikke har endret kostholdet for bøte på den manglende D-vitamin kilden.. Kreftoverlevelse viser seg også størst for pasienter som har mye D-vitamin i kroppen.

Så hvorfor lysnet ikke eskimoene da de reiste nordover?

-De trengte ikke lysne for de spiste sjømat som da inneholder D-vitamin i mengdevis og var derfor ikke avhengig av sola for å få nok D-vitaminer i seg.

Forklarer professor Johan Moan i P2-akademiet. Hele foredraget "Hvorfor har vi ulik hudfarge?"  kan du høre her:   Johan Moan 13.12.07                     

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober