Hopp til innhold

Hvordan småkryp tåler kulda

Solveig borer hull i isen på et tjern og henter opp fra dypet både vannymfelarver, buksvømmere og vasskalver med håven sin.

Larve

HARDHAUS: Hvordan er det mulig at en slik liten skapning kan overleve hele vinteren nede i det iskalde vannet?

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Vannymfelarven ligger på bunnen hele vinteren. Når vannet blir kaldt, blir vannymfen akkurat like kald og beveger seg lite. Men den blir livligere jo varmere vannet blir utover våren. Når isen blir borte, klatrer den opp på et strå og strekker ut vingene som er gjemt under ryggskjoldet. Vannymfen er en slags øyenstikker – og etter et par dager oppe i fri luft blir den himmelblå!

SE VIDEO: Solveig finner en vannymfelarve


Puster under vann

Buksvømmere og vasskalver kan puste under vann. De tar med seg en luftboble ned på bunnen. Luftbobla er festet under dekkvingene. Inn i bobla kommer det oksygen fra vannet ,og ut av bobla går karbondioksyden som de små dyra puster ut. Sånn kan de puste nede i dypet hele vinteren. De litt større småkrypene kan svømme opp og hente luft mellom vannflata og isen.

SE VIDEO: Solveig finner en buksvømmer

Solveig Hareide

SNART FANGST: Solveig Hareide har med seg zoolog Dag Dolmen ut på tur for å lete etter småkrypene som lever under isen. Her bruker de håven og samler opp det som ligger helt nede på bunnen av tjernet.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober