Hvordan småkryp tåler kulda

Solveig borer hull i isen på et tjern og henter opp fra dypet både vannymfelarver, buksvømmere og vasskalver med håven sin.

Larve

HARDHAUS: Hvordan er det mulig at en slik liten skapning kan overleve hele vinteren nede i det iskalde vannet?

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Vannymfelarven ligger på bunnen hele vinteren. Når vannet blir kaldt, blir vannymfen akkurat like kald og beveger seg lite. Men den blir livligere jo varmere vannet blir utover våren. Når isen blir borte, klatrer den opp på et strå og strekker ut vingene som er gjemt under ryggskjoldet. Vannymfen er en slags øyenstikker – og etter et par dager oppe i fri luft blir den himmelblå!

SE VIDEO: Solveig finner en vannymfelarve


Puster under vann

Buksvømmere og vasskalver kan puste under vann. De tar med seg en luftboble ned på bunnen. Luftbobla er festet under dekkvingene. Inn i bobla kommer det oksygen fra vannet ,og ut av bobla går karbondioksyden som de små dyra puster ut. Sånn kan de puste nede i dypet hele vinteren. De litt større småkrypene kan svømme opp og hente luft mellom vannflata og isen.

SE VIDEO: Solveig finner en buksvømmer

Solveig Hareide

SNART FANGST: Solveig Hareide har med seg zoolog Dag Dolmen ut på tur for å lete etter småkrypene som lever under isen. Her bruker de håven og samler opp det som ligger helt nede på bunnen av tjernet.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Sparket dirigent inn i varmen

  Italienske Daniele Gatti ble sparket på dagen i et av verdens ledende symfoniorkestre, Concertgebouw i Amsterdam etter anklager om seksuell trakassering. Nå har to av hans dirigentvenner invitert ham inn i varmen igjen. Ifølge SlippedDisc har Mariss Jansons invitert ham til å dirigere Bayersk Radio Symfoniorkster, mens Valery Gergiev har invitert ham til St. Petersburg.

  Daniele Gatti
  Foto: STUART RAMSON / AP
 • Kanye West i Uganda

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, er i Uganda for å ferdigstille sitt kommende album «Yandi». Den særegne artisten har nå lagt ut en video på Twitter, der han under overskriften «Spaceship calling Earth» hilser fra noe han kaller 3 Dome Uganda. Ifølge sørafrikanske Times har mange spekulert i at det kan dreie seg om et popup-studio (NTB).

  Kanye West
  Foto: Eduardo Munoz / Reuters