Hvordan blir krigsveteranene møtt?

Hvert år vender femten hundre unge norske kvinner og menn hjem fra Afghanistan med krigserfaring. NRK arrangerte debatt om hvordan det er å komme hjem fra krig.

MAZAR-E-SHARIF

Norske soldater i den norske utrykningsstyrken i Afghanistan under trening i 2007.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / Scanpix

Med utgangspunkt i scener fra sin nye dramaserie, «Kongshavn», har NRK Radioteatret invitert kvinner og menn som er kommet hjem fra krig, krigsmotstandere og ledere til paneldebatt om reisen fra Stange til Meymaneh og tilbake igjen.

Se høydepunkter fra debatten:

Video Bill.mrk.: «Kriger uønsket»

Med i panelet var sjef for Krigsskolen Arne Opperud, sjef for Forsvarets Veteransenter John Petter Bachke, stortingsrepresentanten Gjermund Hagesæter (FrP) og krigsveteranene Kjetil Bragstad, Inger Johannessen og Tom Erik Løkken. Debattlederen var Erik Wold.

NRK.no rapporterte direkte fra Litteraturhuset via live-chat her på NRK.no:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Traumene til hjemvendte Afghanistan-soldater er ett av temaene i «Kongshavn». Der møter vi en soldat som sliter fordi han ikke skjøt i en kritisk situasjon.

Bill.mrk.: «Kriger uønsket»

Krigsveteranene Kjetil Bragstad (t.v.) og Tom Erik Løkken.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Ifølge Veteranforbundet SIOPS, oppdager de færreste krigsveteraner med psykiske senskader selv at de er rammet. Som regel er det utenforstående som først ser at noe er galt.

– Forsvaret låner disse menneskene av det sivile samfunnet, bruker dem og leverer dem tilbake igjen. Da må det sivile samfunnet ta ansvaret, men soldatene opplever at det ikke skjer. Det er der konflikten egentlig ligger, sa talsmann i SIOPS og Libanon-veteran Anders Grindaker til NRK.no.

«Kongshavn» er en serie på 12 episoder skrevet av dramatikerne Axel Hellstenius og Christoffer Grøndahl, sistnevnte aktuell som manusforfatter for NOKAS-filmen.

Kongshavn, Familien Ross

Familien Ross fra dramaserien Kongshavn spilles av Minken Fossheim, Lasse Lindtner, Thomas Bye, Andrea Bræin Hovig og Aksel Aubert.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Serien er, ifølge produsent Carl Henrik Grøndahl, Radioteatrets største enkeltsatsing noensinne.

«Kongshavn» har premiere 21. november på P2 og på NRK.no.

Kulturstrøm