Hvor lenge kan han klare seg?

En av fjorårets diktdebutanter, Audun Mortensen (24), vil undersøke hvor lenge han kan overleve på bokhonoraret sitt - og offentliggjør alle utgiftene på nettet.

Audun Mortensen

Audun Mortensen debuterte i fjor med diktsamling på Flamme forlag.

Foto: Privat

Audun Mortensen debuterte i fjor med diktsamlingen "alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det" på Flamme forlag. Flere litteraturkritikere har latt seg imponere. "Årets beste dikdebut er også den morsomste" skrev Ingunn Økland i Aftenposten. "Har gode muligheter til å bli en moderne kultklassiker", skrev Erle Marie Sørheim i Klassekampen.

For diktdebuten tjente Mortensen 52 732 kroner før skatt. Nå vil han se hvor lenge han kan leve på bokhonoraret. I en blogg redegjør han for alle sine daglige utgifter siden han fikk utbetalt beløpet torsdag 5. november 2009.

Toalettpapir, sukkererter og øl

Alt fra innkjøp av toalettpapir, knekkebrød og sukkererter på Ica eller Kiwi, til kinobilletter og øldrikking på pub blir dokumentert, både med bilder og tekst.

Hvorfor gjør han dette? Vi foretok et e-post-intervju med Mortensen, og han svarer på sin karakteristiske skrivemåte, som vi kjenner igjen fra både diktsamlingen og bloggene hans. Svarene er identisk gjengitt fra e-post.

- 'i kjølvannet' av 'kunngjøringen' om at debutboken min skulle utgis 7. oktober 2009 av flamme forlag, mottok jeg ~14 henvendelser via e-post og konvensjonell samtale vedr 'hva jeg skulle bruke pengene på'. ved å opprette et digitalt og offentlig arkiv med dokumentasjon av alle utgiftene mine lot jeg 'alle' få mulighet til å registrere og prosessere detaljert informasjon om hvordan pengene via flamme forlag/cappelen damm ble forvaltet. dette virket personlig stimulerende. samtidig oppfordret jeg alle til å delta aktivt i forumet ved å kommentere/drøfte forbruket mitt, 'livsstilen' min og hvordan jeg burde forvalte pengene, skriver han.

Sponses av Gina Tricot?

Bloggen har den overraskende url-en "gina-tricot.blogspot.com". Hvorfor har en poet valgt navnet til en lavpriskleskjede for kvinner?

- basert på egen erfaring via nettet, virker det som man kan få penger via 'sponsorer' ved å eie en blogg m/et visst antall treff/besøk over en viss tidsperiode. ved å velge url'en 'gina-tricot.blogspot.com' virket det legitimt å spørre den svenske kleskjeden 'gina tricot' om økonomisk støtte. jeg har vært i dialog med dem via e-post og fått signaler om at de 'antagligen' vil sponse meg/nettsiden. jeg kommer til å publisere mer informasjon om dette på bloggen min hvis jeg inngår sponsoravtale med 'gina tricot', opplyser Mortensen.

121 kroner i uken

- Hvordan har responsen vært?

- responsen har vært stimulerende, agiterende, konstruktiv, personlig, analytisk. 13. november skrev en kommentator implisitt at det var 'feil' av meg å kjøpe 'jarlsberg' for 46.90 kr og refererte til 'norvegia for 26 kr', men kommentatoren postet aldri informasjon om hvem som distribuerte 'norvegia for 26 kr'.

Bloggleserne kan observere at Mortensen hadde størst utgifter i de første ukene. I forrige uke klarte han seg med 121 kroner. Hvordan?

- butikker har vært stengt, følt meg mindre sulten/tørst, sovet lengre enn vanlig, besøkt andre.

- Hvor lenge tror du selv at du kan klare deg på bokhonoraret?

- basert på innspill fra forumdeltagere, forventet husleie de neste ~5 månedene, transaksjoner siden 5.11.09 og forventet forbruk de neste ~5 månedene, antar jeg ~3-4 måneder per dags dato (8.01.10).

Sparer ikke på strømmen

- Hva gjør du når pengene er oppbrukt?

- vet ikke, vurderer lån via lånekassen og/el selge personlige eiendeler via omfattende garasjesalg.

- Har du husket å sette av penger til skatt? Hva gjør du eventuelt med neste års baksmell?

- nei. vurderer lån via lånekassen og/el selge personlige eiendeler via omfattende garasjesalg.

- Sparer du på strømmen i kulden?

- nei.

Etter ni uker har Mortensen igjen 32 069,16 kroner av honoraret.

Følg Audun Mortensens pengebruk her

Hvor lenge tror du Audun Mortensen klarer å overleve på bokhonoraret? Diskutér i feltet under.

Kulturstrøm

 • Vaksinekonsert for å samle verden

  Foo Fighters, Jennifer Lopez, J Balvin og Eddie Vedder opptrådte på konserten Vax Live i Los Angeles, som ble sendt på TV natt til søndag. Publikum besto av 20.000 vaksinerte og munnbindbeskyttede mennesker. Konserten samlet inn 54 millioner dollar, tilsvarende om lag 450 millioner kroner til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, som skal sørge for at også fattige land får vaksiner (NTB).

  6TPBW9cZwGk
  Foto: Kevin Winter / AFP/Getty Images for Global Citizen/NTB
 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Sweden Melodifestivalen
  Foto: Henrik Montgomery / AP
 • Raja frykter id blir en smittebombe

  Til uka er fastemåneden ramadan over og den viktigste muslimske høytiden id skal feires. Kulturminister Abid Raja mistet selv sin egen mor til Covid-19, og er bekymret for at feiringen kan gi nytt smittehopp i innvandrerbefolkningen i Norge.