Hvor går Nasjonalmuseet?

Hva må til for at Nasjonalmuseet skal kunne bli en drivende kraft i norsk kunstliv, hvis kunstnerne selv får bestemme?

Spiral
Foto: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Nasjonalmuseet har lenge vært uten direktør. Og mens vi har ventet på at noen skulle komme og stake ut kursen for landets største og viktigste kunstmuseum fortsetter diskusjonen om hva slags rolle et nasjonalt kunstmuseum bør ha i det 21. århundre.

 

Kulturarv og kunstproduksjon

For billedkunstneren Wenche Gulbransen er det viktig at et museum som kaller seg nasjonalt definerer norsk kulturarv inn i sin formålsparagraf.

Mens stipendiat ved Kunsthøgskolen Tone Hansen vil at museet skal være et sted for samtale, diskusjon og - ikke minst - kunstproduksjon.

Hør Detektor på NRK P2

Fredag kl. 09.03

Lørdag kl. 16:03

Kulturstrøm

 • Cox til Norge med nytt show

  Den britiske partikkelfysikeren Brian Cox skal holde et nytt vitenskap-show neste høst i Norge. I fjor ble showet hans på Sentrum Scene i Oslo utsolgt. Cox er kjent for en rekke vitenskapsprogrammer på BBC, blant annet «Wonders of the Solar System». Forestillingen har fått tittelen «Universal: Adventures in Space & Time» og handler ifølge arrangørene om solsystemet og universets opprinnelse og evolusjon. (NTB)

  Brian Cox
  Foto: Alex Sanz / NTB Tema
 • Museum tener mest på fest

  På Jernaldergården i Stavanger har utleiga auka med 650 prosent i år, og folk står i kø for forhistoriske festar. Utleige av selskapslokale drar inn sårt trengde millionar til norske museum. Leiaren i Museumsforbundeter redd eit for stort fokus på kommersielle aktivitetar kan få negative konsekvensar.

 • Jan Kristoffer Dale får ny pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog

Flere kulturnyheter