Hopp til innhold

Hvor drekker gutta?

I serien "Hvor super kjendisene?" har Helge nå kommet frem til det britiske folkrock-bandet Lindisfarne og deres øldunstende fotefar mellom Newcastles puber.

Prins Charles på pub
Foto: JOHN GILES / AP

Hør alt om Helges pubjakt!

 

God kveld!

Jeg har sikkert nevnt det før, men jeg spiller altså i et litt obskurt orkester her i byen. Vi holder oss stort sett nær heimen, men av og til drar vi på tur. Noen ganger drar vi også på internasjonal turné!

Det betyr i praksis at vi drar med Danskebåten til Danmark, eller med Englandsbåten til Newcastle. Vi har vært innom tanken på eventuelt å legge opp en turné med Smyril-Line til Shetland og Orknøyene, men jeg tror ikke vi er sjøsterke nok!

Turnélivets gleder

På turneene til Danmark har vi vært og handlet flesk på kjøpesenteret i Hanstholm. Og det er i grunnen alt vi har gjort! I Newcastle har vi derimot benyttet sjansen til å spasere, kjøpe plater og gå på pub. Vi har beundret byens arkitektur, vandret i byens gater, og kikket på byens torg. Vi har lesket oss med byens bitter på byens brune puber, gått i byens bakker og spyttet i byens elv!

Lindisfarne: Fog On the Tyne
Foto: Wikipedia / Charisma Records

På den første turen tok vi også en lærerik - og veldig pedagogisk - busstur gjennom sentrale og ikke fullt så sentrale strøk. Vi hadde så god tid at vi tok turen to ganger bare for å få med oss alle detaljene. Ett av stoppene var utenfor en idyllisk - og litt sliten - pub på toppen av en bakke.

"Dette", kunne sjåføren fortelle, "var stampuben til selveste Lindisfarne! ”.

Lindisfarne - viden kjent for låter som ”Meet me on the corner” og ”Fog on the Tyne”. Det var her de pleide ta seg en tår - eller to - for tørsten! Vi var ikke så veldig tørste akkurat då, men minnet om den hvite puben øverst i bakken ble notert og lagt på lager for en senere anledning. (Noen vil kanskje le litt av oss! En gjeng med eldre herrer på patetisk mimre-tur med Englandsbåten. Og det kan de bare gjøre!)

Men altså: - Så kom det en senere anledning!

Ny frisk

Bartender med øl

Bare å bære!

Foto: Rick Rycroft / AP

Vi var på en ny internasjonal turné! Lørdag formiddag tok vi rutebilen fra North Shields inn til sentrum av Newcastle. Der tok vi en dryg runde gjennom shoppinggater og butikker. Vi tok oss god tid på His Masters Voice i jakten på gamle og billige CD'er og like gamle – og like billige - filmer. Det ble sittet på benker og på kafeer! Det ble drukket øl!

Underveis fant min bror, som også spiller i bandet, ut at han i grunnen kunne tenke seg en tur til den lille hvite puben på toppen av bakken. Puben der Lindisfarne hadde pleid å holde hus! Han fikk med seg vår venn – Rauda Rolf'en - og de vandret håpefullt i veg for å finne bussen fra forrige gang.

Nå viste det seg at det var flere busser og flere ruter, så for ikke å havne aldeles ut på viddene bestemte de seg for å ta drosje i stedet. De praiet en taxi! Sjåføren var på vår alder, så broderen sa med trygg røst:

"Take us to the pub where Lindisfarne used to drink!"

(Eller på godt norsk: ”Kjør oss til puben der Lindsfarne pleide å supe!”)

"The what!?", utbrøt sjåføren - litt forvirret.

Min bror forklarte: "We want to go to the pub where Lindisfarne used to hang out; the white one at the top of the hill!"

"Lindisfarne! ", svarte sjåføren, "They used to drink in every pub in Newcastle!"

(På norsk: “Lindisfarne! De satt og supet overalt!”)

 

Engelsk pub

Klassisk vannhull

Foto: Camerapress / Scanpix

Lang lysløype

Broderen gjentok historien om den lille hvite puben øverst i bakken. Sjåføren nikket, mumlet og smilte - og kjørte, og dumpet min bror og Rauda Rolf'en av ved en pub som kunne passe sånn omtrent til beskrivelsen. Der inne gjentok de spørsmålet til en ung fyr som så velvillig, men veldig forvirret ut. Han mente de kanskje kunne mene den neste puben, som lå litt borte i gaten. Min bror - og Rauda Rolf'en - hev innpå en Newcastle Brown som takk for opplysningen, og fortsatte til puben litt borte i gaten.

Her gjentok historien seg: Lindisfarne!? - Tja, nei! Jo - de hadde visst pleid å dumpe innom sånn dann og vann for en øl eller to en gang i en fjern fortid. Men kanskje var det den puben som lå rundt neste sving de var på jakt etter? Min bror - og Rauda Rolf'en - takket pent, hev innpå nok en Newcastle Brown, og vandret håpefullt videre.

På denne måten fikk de etter hvert i seg mange liter med Newcastle Brown, og samtidig et nokså godt innblikk i "The pubs where Lindisfarne used to drink".

Og det ble nokså seint på kvelden før min bror og Rauda Rolf'en omsider var tilbake igjen på båten.

Cheers mate!

 

- Hilsen Helge

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober