Hopp til innhold

Hvilken TV-julekalender velger barna?

I en uformell test lot vi fire åtteåringer se utdrag fra årets julekalender Jul i Svingen og foreldrefavoritten Jul i Skomakergata. Hva tror du de valgte som sin favoritt?

I NRK.nos uhøytidelige test forteller fire åtteåringer hva de mener om foreldrefavoritten Jul i Skomakergata og årets kalender Jul i Svingen.

Hvilken julekalender foretrekker tredjeklassingene ved Nordstrand skole i Oslo?

Video Jul i Svingen

Jul i Svingen er årets julekalender på NRK Super.

Foto: Nyhetsspiller

NRK.no møter tredjeklassingene Theodor, Victoria, Noah og Susanne på biblioteket i toppetasjen på Nordstrand skole.

I et forsøk på å «avgjøre» julekalenderstriden som har blitt kjempet over telefon, brevpost og internett det siste tiåret, tenkte vi at barna selv skulle få si sin mening. De fikk på forhånd ikke vite hvilke serier de skulle få se, og alle ble vist sammenlignbare utdrag fra første episode av julekalenderne Jul i Skomakergata og Jul i Svingen.

Les også: På denne skolen viser de Jul i Skomakergata hvert år

Kun Victoria kan huske å ha sett Jul i Svingen sist den gikk på TV (i 2009, journ.anm.), mens Theodor har fått Jul i Skomakergata på dvd fra tanten sin. Noah og Susanne stiller derimot med helt blanke ark foran NRK.nos «julekalendertest».

I videoen øverst i artikkelen kan du se hvordan det gikk da vi ba barna velge sin favoritt blant de to juleseriene.

Sakte-TV

– Jeg synes det er fint at den går litt sakte, jeg. Da er det lettere å få med seg alt han sier. Dessuten er Jul i Skomakergata en fin serie å se på fordi alle er så greie med hverandre, mener Theodor.

Les også: Julestemning for generasjoner

Han får derimot ikke støtte fra Noah og Susanne, som svarer med et unisont «nei» på om de har lyst til å se på skomaker Andersen hver dag frem til jul.

– Jeg likte Jul i Svingen bedre. Og så liker jeg Blåfjell, sier Susanne.

NRK Supers programredaktør Hildri Gulliksen har i likhet med sin forgjenger Nils Stokke allerede måttet svare på flere spørsmål fra journalister som i år som i fjor og året før der igjen vil ha svar på hvorfor NRK «boikotter» julekalenderklassikeren fra 1979.

Også i år er svaret det samme som i fjor og året før der igjen: Det blir for kjedelig for dagens barn.

Les også: Derfor sender ikke NRK Skomakergata i år heller

Hildri Gulliksen, programredaktør NRK Super

Hildri Gulliksen i NRK Super holder fast på konklusjonen om at Jul i Skomakergata ikke er det beste de kan tilby dagens barn.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

– Mange argumenterer for at også barn liker langsom-TV, men her er det snakk om en veldig annerledes fortellerstil hvor det i svært liten grad handler om barn, og det er lite handling over lang tid. Faglig sett er derfor ikke Skomakergata det beste vi kan tilby på NRK Super, sier Hildri Gulliksen til NRK.no.

– Blant våre åtteåringer var det jo to av barna som synes det var fint med en «koseligere» serie?

Jul i Skomakergata er en lang serie. En julekalender tilsvarer åtte spillefilmer. Jeg tror nok at det å vise barna hele serien ville frembrakt noen andre reaksjoner enn å vise dem et lite utdrag, påpeker programredaktøren.

Selv har NRK Super ved to anledninger hatt visning av Jul i Skomakergata for grupper av barn i alderen 6–10 år. Begge gangene ga publikummet uttrykk for at de kjedet seg og at handlingen var «fremmed».

Kommer i nett-TV

Mye tyder på at forkjemperne for Jul i Skomakergata bør slå seg til ro med at de og NRK også i fremtidige desembermåneder kommer til å være uenige om hva som er god TV for barna.

– Jeg synes jo det er veldig fint at mange har et så sterkt engasjement for en serie de selv har gode juleminner om fra barndommen. Vi har store ører, og diskuterer dette på daglig basis for å kunne gi det aller beste tilbudet til vårt unge publikum.

Hildri Gulliksen håper imidlertid at det er et godt kompromiss at Jul i Skomakergata kommer til å være tilgjengelig i NRKs nett-TV fra og med neste år, hvis rettighetsavtalen med Norwaco går i orden i løpet av den neste måneden.

Les også: Her er folkets barne-TV-favoritt

Men hvor mange er det egentlig som ønsker å få Jul i Skomakergata tilbake på TV? Er det bare en mindre forsamling med høylytte Facebook-brukere som har lyktes godt med å spre sitt budskap, eller er dette et generelt krav i befolkningen?

NRK.no stoppet forbipasserende voksne i en julepyntet Karl Johans gate og spurte hvilken julekalender de savnet mest:

NRK.no spurte folk på gaten i Oslo om hvilken julekalender de helst skulle sett om igjen.

Vi spurte voksne folk vi møtte på Karl Johan om hvilken NRK-julekalender de savner mest.

Julekalender året rundt

Hos NRK Publikumsservice i Mo i Rana verken starter eller slutter julen til påske. Der ringes, mailes og fakses det om julekalendere året rundt, men høsten er høysesong.

– Først ringer de og spør om hvilken kalender som sendes i år. Når det har spredt seg, ringer de og spør etter de kalenderne som ikke sendes, forteller Gunn Helen Berg, som er leder for NRK Publikumsservice.

De siste årene har imidlertid Facebook tatt over for mange av Skomakergata-henvendelsene. I tillegg til flere Facebook-kampanjer for å få Jul i Skomakergata tilbake på NRK, har det vært flere lange diskusjoner mellom forkjempere og motstandere av serien på NRK Publikumsservice sin facebookside.

Det er imidlertid ikke bare skomaker Andersen som har ihuga fans. Også voksne seere som savner Amalies jul (sendt i 1995/1997/2000) og Vertshuset den gylne hale (sendt i 1989/1994) er gjengangere på telefonen i Mo i Rana.

De har imidlertid heller ikke lyktes i å overtale NRK Super dette året, for fra og med søndag 1. desember er det Linus og resten av nabolaget vi møter i Jul i Svingen hver dag frem til julaften.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter