NRK Meny
Normal

Hvilken fisk er rarest?

Visste du at enkelte dypvannsfisker er utstyrt med egen lysstang i fjeset? Det er smart, for på den måten får de lettere øye både på mat og make. Se åtte snåle fisker i bildegalleriet nedenfor.

Bilde 5: Gigantactis vanhoeffeni

Her er en av de åtte fiskene du kan stemme på.

Foto: Atlanterhavsparken

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.Hvorfor er det sånn at fiskene blir styggere og styggere jo lengre ned i havet vi kommer? Eksperter mener det er flere grunner til at de ser så rare ut og at det rett og slett er nødvendig å se så annerledes ut.

Trenger lys

Allerede 200 meter ned i havet begynner det å bli mørkt. Går man så langt ned som til 1000 meter finnes det ikke noe lys i det hele tatt. Derfor må fiskene som lever her lage eget lys. Lyset brukes både for å lokke til seg en kjæreste og for å lure til seg mat. Lyset på fiskene lages ved at kjemiske stoffer blander seg og blir selvlysende i noen sekunder i gangen.

Sprenges av trykket

Når dypvannsfiskene kommer til overflaten er de stort sett oppblåste og ødelagte. De er laget for et mye større trykk på havbunnen en det er høyre opp i vannet. Når fisken blir dratt opp av garnet, sprenges den på innsida ettersom trykket blir mindre. Heldigvis fins det kamera som kan gå så dypt at vi får se hvordan de egentlig ser ut på havbunnen.

Stor kjeft og stygge tenner

Siden det er langt mellom fiskene på det mørke havdypet er kjeften til fisken laget sånn at den lett fanger byttet når noe først kommer forbi. Det er derfor den har så mange tenner og så stor munn i forhold til kroppen. Det kan nemlig gå flere måneder mellom hvert måltid!