NRK Meny
Normal

Hvem var herr Bodin?

Hva får en person til å ødelegge alt – til og med seg selv?

Illustrasjonsfoto
Foto: Flickr/an untrained eye / Creative Commons

Mennesker med psykopatisk personlighetsforstyrrelse mangler anger, empati og skyldfølelse. De respekterer ikke normer og regler, og er ofte patologiske løgnere. De vet å sjarmere og de har et grandiost selvbilde. Mange er voldelige vaneforbrytere, noen tyranniserer sine nærmeste i hemmelighet.

Men hvordan arter livet seg for et menneske som oppfyller kjennetegnene på psykopati? I programmet ”Epilog for herr Bodin” utforsker journalist Marte Solbakken dette spørsmålet.

Hun kjente selv mannen som i denne dokumentaren har fått navnet "herr Bodin". Han var kjent under mange navn, i dåpsattesten står ett og i dødsattesten et annet. Da han døde, ville hverken familie eller tidligere venner ha noe med begravelsen hans å gjøre. Til sist var det kommunen som betalte.

Hva var det som drev ham til å leve så destruktivt, når han hadde så mange positive egenskaper?


– Skremmende og fascinerende

Det ble skrevet om herr Bodin i avisene. «Sjarmørsvindleren slår til igjen.». Noen år senere: «Storsvindler endelig i saksa.»

Han hadde lurt et titall bedrifter, det dreide seg ikke om veldig store summer, men det var noe med måten det skjedde på som har gjort inntrykk på de involverte. Prosjektene han satte i gang virket så lovende, han var så veltalende og sjarmerende, og plutselig forduftet han med forskuddet han hadde fått utbetalt.

– Han var villig til å ta et hvilket som helst virkemiddel i bruk overfor en hvilken som helst person, sier journalist Johnny Gimmestad, som skrev artikler om Bodin i flere år.

– Det var alt fra nære slektninger, kone og kjærester, til alle andre som kom i hans vei, han var fullstendig hensynsløs. At noen kan være så konsekvent svindlersk, var både skremmende og fascinerende, sier Gimmestad i programmet.


Et liv på flukt

Johnny Gimmestad er en av flere som deltar i dokumentaren om en mann som hadde mange talenter, men som brukte sine evner til å ødelegge alt og alle.

Da han døde hadde han flere dommer på seg, for bedrageri og trusler, og for vold mot barn. Han skyldte store summer og var ettersøkt for å stukket av fra en fengselsdom. Han levde et liv i skjul, på flukt fra pengeinnkrevere og politi.

Finnes det noe som kan forklare herr Bodin?

Hør ”Epilog for herr Bodin – et forsøk på å forstå en psykopat” av Marte Solbakken. Teknisk regi Merete Antonsen. Konsulent Kari Hesthamar.

NRK P2 lørdag kl. 10.03 og reprise søndag kl. 21.03.

Dokumentaren var blant de tre beste i kategorien Årets spesialprogram i Prix Radio, og dessuten blant NRKs bidrag i årets Prix Europa.


Programmet ble første gang sendt i mai 2010.

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.