Hopp til innhold

Hvem skal få sende lokalradio?

2. juni 2008 ble det bestemt hvilke lokalradioer som skal få sende på FM-båndet i sitt område de neste sju årene. 248 radiokanaler fikk konsesjon, men mange av dem som har vært på lufta fram til da ble skuffet. Kurer tar en titt på lokalradiomarkedet og konsesjonsstriden.

 Illustrasjonsfoto
Foto: Unspecified / SCANPIX

Hør Kurer 105: Lokalradiokonsesjoner

24 radiostasjoner får sende døgnet rundt, såkalt 24/7-radio. Andre får konsesjon til å drive almennradio med rett til å sende 12 timer i strekk.

Mens nisjeradioene må dele sendetid med andre radioer i området, og har også begrensninger på hvor store reklameinntekter de kan ha.

Skuffelse i Radioadressa

Kurer drar til Adresseavisen, som overraskende mistet retten til å sende Radioadressa i Trondheim. De hadde håpet å få 24/7-konsesjon, men ble slått av NRJ, Studentradioen og Radio 1. Der møter vi Baard Danielsen, som er fast morgenshowvert i Radioadressa, og sjefredaktør Arne Blix.

Radio 1 var ikke like heldige i Oslo og Stavanger, og er opprørte over at de kunne bli fratatt senderetten.

Vigleik Brekke, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, møter du i Kurer, og prosjektleder i Medietilsynet, Lars Erik Krogsrud forklarer hvorfor de valgte som de gjorde.

Medieprofessor Helge Østbye gir oss den historiske bakgrunnen for lokalradiodrift i Norge, og kommenterer også konsesjonstildelinga.

Til slutt møter vi redaktøren for studentradioen i Trondheim, Sverre Torp Solberg. Han skal lede gjengen av frivillige som skal sende studentradio døgnet rundt de neste sju årene.

Programleder er Ida Jevne.

Kurer NRK P2

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober