Hopp til innhold

Herman Dahl og Vidar Magnussen til «Maestro»-finalen

Herman imponerte med konkurransen første 3 x 10-poenger – men det ble slutt på reisen for Adam Schjølberg.

Adam Schjølberg og Vidar Magnussen gir en klem til hverandre.

Slutt for denne gang: Adam Schjølberg røk ut av Maestro etter å ha havnet i utstemningsduell med Vidar Magnussen.

Foto: NRK

– Jeg er kjempestolt av at jeg har kommet så langt, sier Adam Schjølberg.

Etter å ha havnet i utstemningsduell fem ganger på rad, men reddet av KORK hver gang, ble det omsider Schølbergs tur til å pakke dirigentpinnen. Han kom til kort i utstemmingsduellen med Vidar Magnussen.

– Det har vært vanskelig. Og det må være lov å si at man er redd for å gjøre noe man er dårlig til. Men så er det også greit å gå på trynet i blant, og reise seg igjen, og vise at det ikke var så farlig, sier Schjølberg.

– At jeg kom så langt betyr vel at jeg ikke var så dårlig. Nå er jeg bare fornøyd, sier han.

Full pott av Herman

I kveldens sending fikk dirigentene testet ferdighetene i to utfordringer; et opera-stykke og et klassisk stykke med solister. Solistene denne gang var mentorene til deltakerne på hver sine instrumenter.

Herman Dahl imponerte stort under solist-stykket og fikk 30 av 30 poeng av dommerne. Det er første gang dommer Eivind Gullberg Jensen tildelte høyeste poengsum til en deltaker.

– Det er helt sykt. Jeg er veldig takknemlig, sier Herman Dahl.

Cathrine Winnes, Sara Övinge og Eivind Gullberg Jensen er dommerne i Maestro.

3 x 10-POENG: For første gang i konkurransen var dommertrioen Cathrine Winnes, Sara Övinge og Eivind Gullberg Jensen samstemte om 10-poeng.

Adam og Silya i fokus

Forrige helg bød på dramatikk og tårer. Silya Nymoen, som har levert sterkt hvert program fikk en sjokk-exit, mens Adam Schjølberg tok seg videre fra utstemmingsduellen foran KORK for fjerde gang på rad.

Sistnevnte rørte publikum, musikerne og dommerne til tårer ved å hedre sin avdøde venn, Jan Werner Danielsen.

Når deltakerne i «Maestro» fikk velge musikken selv, valgte Adam Schjølberg å minne sin
avdøde venn, Jan Werner Danielsen.

TOK TIL TÅRENE: Adam Schjølberg beveget både dommere, musikere og publikum da han hedret sin avdøde venn, Jan Werner Danielsen.

Slik stemmer du på NRK.no

Dommere og publikum gir poeng til deltakeren de mener fortjener å gå videre – før KORK avgjør hvem av de to med minst stemmer som må dra hjem. I selve finalen er det publikum og dommere som kårer hvem som er den beste dirigenten og vinner av «Maestro».

For å være med og stemme må du registrere deg som nrk.no-bruker. Hvis du allerede har en bruker vil du kunne stemme på din favoritt på nrk.no/stem eller på forsiden nrk.no under selve direktesendingen.

Se «Maestro» i NRK TV her

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober