NRK Meny
Normal

Hvem får tegne operabyen?

De nye kulturbyggene i Bjørvika må spille sammen. Det er ett av premissene når startskuddet nå går for arkitektkonkurransene.

Den Norske Opera.

Et utvalg norske og internasjonale arkitektkontor lager nå sine utkast til området rundt operaen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I går og i dag blir selve premissene for arkitektkonkurransene lagt frem, og 20 utvalgte arkitektkontorer skal nå i gang med å tegne det nye Munch-museet.

Les betingelsene for konkurransen:

Arkitektkonkurranse: Deichmanske bibliotek

Arkitektkonkurranse: Munch- og Stenersenmuseet

- En fantastisk utfordring

Det blir mange hensyn å ta når nabobyggene til den nye operaen i Bjørvika skal tegnes. Bjarne Ringstad er prosjektleder for arkitektkontoret CODE, som nå skal kjempe mot anerkjente arkitektkontorer fra hele verden.

- Det er helt fantastisk og en flott utfordring både for oss og for de andre som skal delta og kjempe mot oss, sier Ringstad.

Munch-museet skal ligge helt ut mot vannet, øst for den nye operaen. Bygget skal være på maksimalt 16.000 kvadratmeter. De konkurrerende arkitektene skal totalt tegne bygg til fire tomter, for å huse Stenersenmuseet, kontor og 6000 leiligheter. Totalt skal det bli 50.000 kvadratmeter.

- I premissene ligger at det her skal inn både næringsareal, boliger, Munch-museet og Stenersen-samlingene. Dessuten ønsker HAV eiendom å ha fokus på utviklingstempoet, sier Ringstad, som forteller at han ikke er redd for at museene skal forsvinne blant de andre byggverkene.

Samspill og egenart

Joshua Prince-Ramus representerer REX Achitects i New York, som vant arkitektkonkurransen for nytt hovedbibliotek på Vestbanen. Det prosjektet ble som kjent ikke realisert, men nytt hovedbibliotek inngår nå i denne konkurransen. Totalt fire kulturinstitusjoner blir liggende i Bjørvika, i tillegg til en futuristisk ny sentralstasjon som allerede er vedtatt.

- Alle byggene bør spille sammen, men samtidig ha egenart. Det virkelig skremmende ville være om ett og samme arkitektkontor skulle komme til å tegne alle de nye kulturbyggene i Bjørvika slik de gjør enkelte steder i Asia, sier Joshua Prince-Ramus.

Arkitektkonkurransen for nytt hovedbibliotek kommer i tillegg. Startskuddet for denne går i dag.

Kulturstrøm

  • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

    20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien som het «Buffy, vampyrenes skrekk» på norsk, gikk fra 1996 til 2003.

  • Gard Nilssen ny Artist in Residence

    Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

    Gard Nilssen
    Foto: Moldejazz