Hvem får tegne operabyen?

De nye kulturbyggene i Bjørvika må spille sammen. Det er ett av premissene når startskuddet nå går for arkitektkonkurransene.

Den Norske Opera.

Et utvalg norske og internasjonale arkitektkontor lager nå sine utkast til området rundt operaen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I går og i dag blir selve premissene for arkitektkonkurransene lagt frem, og 20 utvalgte arkitektkontorer skal nå i gang med å tegne det nye Munch-museet.

Les betingelsene for konkurransen:

Arkitektkonkurranse: Deichmanske bibliotek

Arkitektkonkurranse: Munch- og Stenersenmuseet

- En fantastisk utfordring

Det blir mange hensyn å ta når nabobyggene til den nye operaen i Bjørvika skal tegnes. Bjarne Ringstad er prosjektleder for arkitektkontoret CODE, som nå skal kjempe mot anerkjente arkitektkontorer fra hele verden.

- Det er helt fantastisk og en flott utfordring både for oss og for de andre som skal delta og kjempe mot oss, sier Ringstad.

Munch-museet skal ligge helt ut mot vannet, øst for den nye operaen. Bygget skal være på maksimalt 16.000 kvadratmeter. De konkurrerende arkitektene skal totalt tegne bygg til fire tomter, for å huse Stenersenmuseet, kontor og 6000 leiligheter. Totalt skal det bli 50.000 kvadratmeter.

- I premissene ligger at det her skal inn både næringsareal, boliger, Munch-museet og Stenersen-samlingene. Dessuten ønsker HAV eiendom å ha fokus på utviklingstempoet, sier Ringstad, som forteller at han ikke er redd for at museene skal forsvinne blant de andre byggverkene.

Samspill og egenart

Joshua Prince-Ramus representerer REX Achitects i New York, som vant arkitektkonkurransen for nytt hovedbibliotek på Vestbanen. Det prosjektet ble som kjent ikke realisert, men nytt hovedbibliotek inngår nå i denne konkurransen. Totalt fire kulturinstitusjoner blir liggende i Bjørvika, i tillegg til en futuristisk ny sentralstasjon som allerede er vedtatt.

- Alle byggene bør spille sammen, men samtidig ha egenart. Det virkelig skremmende ville være om ett og samme arkitektkontor skulle komme til å tegne alle de nye kulturbyggene i Bjørvika slik de gjør enkelte steder i Asia, sier Joshua Prince-Ramus.

Arkitektkonkurransen for nytt hovedbibliotek kommer i tillegg. Startskuddet for denne går i dag.

Kulturstrøm

 • Team Me starter opp igjen

  Pop-gruppa Team Me som ga seg da de var på topp på hitlistene for fire år siden starter opp igjen. Det skriver de på sin facebookside i dag. Gruppa med medlemmer fra Stange, Elverum, Åsnes og Gausdal, fikk Spellemannsprisen i 2011.

  Team Me på Innlandsscenen
  Foto: NRK
 • Besøker Kristiansund og Ålesund

  10 år har gått siden Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm sist hadde konsertserie i Norge. Nå blir de nye gitarkameratene å se i Ålesund 31. mai, og Kristiansund den 14. juni. Det som startet med en stillferdig versjon av Cohens «Halleljujah» på Skavlan i 2006, ble etterfulgt av en landsdekkende Norgesturné, Spellemannpris og tre randsfylte Oslo Spektrum.

  Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm er tilbake.
  Foto: Momentium