Hvem får tegne operabyen?

De nye kulturbyggene i Bjørvika må spille sammen. Det er ett av premissene når startskuddet nå går for arkitektkonkurransene.

Den Norske Opera.

Et utvalg norske og internasjonale arkitektkontor lager nå sine utkast til området rundt operaen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I går og i dag blir selve premissene for arkitektkonkurransene lagt frem, og 20 utvalgte arkitektkontorer skal nå i gang med å tegne det nye Munch-museet.

Les betingelsene for konkurransen:

Arkitektkonkurranse: Deichmanske bibliotek

Arkitektkonkurranse: Munch- og Stenersenmuseet

- En fantastisk utfordring

Det blir mange hensyn å ta når nabobyggene til den nye operaen i Bjørvika skal tegnes. Bjarne Ringstad er prosjektleder for arkitektkontoret CODE, som nå skal kjempe mot anerkjente arkitektkontorer fra hele verden.

- Det er helt fantastisk og en flott utfordring både for oss og for de andre som skal delta og kjempe mot oss, sier Ringstad.

Munch-museet skal ligge helt ut mot vannet, øst for den nye operaen. Bygget skal være på maksimalt 16.000 kvadratmeter. De konkurrerende arkitektene skal totalt tegne bygg til fire tomter, for å huse Stenersenmuseet, kontor og 6000 leiligheter. Totalt skal det bli 50.000 kvadratmeter.

- I premissene ligger at det her skal inn både næringsareal, boliger, Munch-museet og Stenersen-samlingene. Dessuten ønsker HAV eiendom å ha fokus på utviklingstempoet, sier Ringstad, som forteller at han ikke er redd for at museene skal forsvinne blant de andre byggverkene.

Samspill og egenart

Joshua Prince-Ramus representerer REX Achitects i New York, som vant arkitektkonkurransen for nytt hovedbibliotek på Vestbanen. Det prosjektet ble som kjent ikke realisert, men nytt hovedbibliotek inngår nå i denne konkurransen. Totalt fire kulturinstitusjoner blir liggende i Bjørvika, i tillegg til en futuristisk ny sentralstasjon som allerede er vedtatt.

- Alle byggene bør spille sammen, men samtidig ha egenart. Det virkelig skremmende ville være om ett og samme arkitektkontor skulle komme til å tegne alle de nye kulturbyggene i Bjørvika slik de gjør enkelte steder i Asia, sier Joshua Prince-Ramus.

Arkitektkonkurransen for nytt hovedbibliotek kommer i tillegg. Startskuddet for denne går i dag.

Kulturstrøm

 • Sommerkampanje om føflekkreft

  Forsiden til KK er laget med UV-sensitivt blekk. Så når magasinet ligger i solen, vokser modellens føflekk. Slik har Kvinner og klær og Kreftforeningen samarbeidet om å fokusere på å forebygge føflekkreft, skriver Medier24.

  Forside mot føflekkreft laget av UV-sensitivt blekk
  Foto: KK/Kreftforeningen
 • Assange spionerte fra ambassade

  WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016 fra den ecuadorianske ambassaden i London. Det avslører dokumenter CNN har fått tilgang på.

 • Godt besøkt rockfestival

  Festivalen Norway Rock hadde 2.500 betalende hver dag i tre dager. Økonomisjefen i festivalen sier til avisen Agder at det er litt mer enn hva festivalen budsjetterte med. Artister som Skid Row og Dee Snider fra Twisted sisters sto på scenen under festivalen.