Hvem får Nobels litteraturpris?

Spekulasjonene har gått høyt, men klokka 13 blir spenningen utløst. Da får vi vite hvem som får verdens viktigste litteraturpris.

Nobelprisen i litteratur

Den gir heder, ære og penger. I fjor gikk den til den kanadiske novellemesteren Alice Munro. I år tror veldig mange at den går til Ngugi Wa Thiong'o, en nestor i afrikansk litteratur.

Jon Fosse

NORDMANN PÅ LISTEN: Jon Fosse har også vært blant favorittene de siste årene.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Nordmenn heier naturligvis på Jon Fosse, helt til han får prisen. Han har vært i favorittsjiktet i flere år. NRKs Annelita Meinich, programleder i poesiprogrammet Diktafon sier det slik:

– Samuel Beckett har allerede fått nobelprisen. Førtifem år senere er det tomrom stort nok for Fosse.

Japanske Haruki Murakami har også lave odds, sammen med Svetlana Aleksijevitj fra Hviterussland.

Murakami har mange fans. Han har skapt et helt eget univers og er kjent for bøker som «Kafka på stranden» og «1Q84».

Les mens du venter:

Spenningen blir utløst når Svenska Akademiens faste sekretær Peter Englund åpner dørene og kunngjør årets vinner klokka 13.

Noen av disse kan få Nobelprisen i litteratur 2014

ALLE DISSE KAN FÅ: Assia Djébar, Algerie, Haruki Murakami, Japan, Elias Khoury, Libanon, Adonis, Syria, Philip Roth, USA og Amos Oz, Israel.

Foto: Scanpix

Kulturstrøm

 • Ikke pride-flagg ved Stortinget

  Det blir ikke flagget med regnbueflagg på Stortinget under Oslo Pride og paraden på lørdag. Det har Stortingets presidentskap besluttet i ettermiddag. Stortingspresidenten sier at de holder seg til Stortingets flaggreglement som ble vedtatt i mai.

 • Svaner på nytt kommunevåpen

  Tysfjord kommunestyre vedtok 20.juni innstillingen om at svaneparet fra den anslagsvis 9000 år gamle helleristningen på Leiknes som motiv i kommunevåpenet. Dermed har både sittende kommunestyre i Hamarøy og i Tysfjord vedtatt nytt kommunevåpen, slik forskriftene krever.

  Kommunevåpen Hamarøy
 • Ralph Lauren slått til æresridder

  Det er første gang en amerikansk motedesigner blir slått til æresridder, som er Storbritannias høyeste æresbevis. Den 79 år gamle designeren har vært sterk inspirert av klassisk britisk stil. Ralph Lauren mottok tittelen fra Prins Charles i en intim seremoni på Buckingham Palace.

  Prins Charles deler ut æresbeviset til Ralph Lauren
  Foto: Victoria Jones / AP