Normal

Hvem får Nobels litteraturpris?

Spekulasjonene har gått høyt, men klokka 13 blir spenningen utløst. Da får vi vite hvem som får verdens viktigste litteraturpris.

Nobelprisen i litteratur

Den gir heder, ære og penger. I fjor gikk den til den kanadiske novellemesteren Alice Munro. I år tror veldig mange at den går til Ngugi Wa Thiong'o, en nestor i afrikansk litteratur.

Jon Fosse

NORDMANN PÅ LISTEN: Jon Fosse har også vært blant favorittene de siste årene.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Nordmenn heier naturligvis på Jon Fosse, helt til han får prisen. Han har vært i favorittsjiktet i flere år. NRKs Annelita Meinich, programleder i poesiprogrammet Diktafon sier det slik:

– Samuel Beckett har allerede fått nobelprisen. Førtifem år senere er det tomrom stort nok for Fosse.

Japanske Haruki Murakami har også lave odds, sammen med Svetlana Aleksijevitj fra Hviterussland.

Murakami har mange fans. Han har skapt et helt eget univers og er kjent for bøker som «Kafka på stranden» og «1Q84».

Les mens du venter:

Spenningen blir utløst når Svenska Akademiens faste sekretær Peter Englund åpner dørene og kunngjør årets vinner klokka 13.

Noen av disse kan få Nobelprisen i litteratur 2014

ALLE DISSE KAN FÅ: Assia Djébar, Algerie, Haruki Murakami, Japan, Elias Khoury, Libanon, Adonis, Syria, Philip Roth, USA og Amos Oz, Israel.

Foto: Scanpix

Kulturstrøm

 • Stranger-bok solgt til USA

  Simon Strangers siste roman «Leksikon om lys og mørke» ble først refusert av forfatterens eget forlag i Norge. Nå er boken solgt til det anerkjente storforlaget Knopf i USA, melder VG.

  Laster Instagram-innhold
 • Storbandpris til Shannon Mowday

  Musiker, komponist, arrangør, pedagog og bandleder Shannon Mowday er hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2018. Mowdays entusiasme og lidenskap for musikken er svært inspirerende, og hennes innsats for og samarbeid med storband, spesielt med unge musikere, tilfører miljøet enormt mye, heter det i begrunnelsen.

  Shannon Mowday (t.h)
  Foto: Kari Grete Jacobsen/Østnorsk jazzsenter
 • Nå får også kvinner skrive opera

  For første gang bestiller The Metropolitan Opera i New York nye verk fra kvinnelige komponister. De to komponistene Jeanine Tesori og Missy Mazzoli har begge fått i oppdrag å komponere operaer basert på romaner. – Med dette ønsker vi å sende et sterkt signal om at opera er for alle, sier operaens musikalske leder til The New York Times.

  Met Opera
  Foto: John Minchillo / AP