Hopp til innhold

Hvem får den blå fuglen?

Radioteatrets sending i P2 søndag er viet årets vinner av Blå fugl. Hvem prisvinneren er får du vite på fredag, da overrekker sjefen for landets største teater Yngvil Kiran ut den høythengende utmerkelsen.

Yngvil Kiran og den blå fuglen
Foto: Hege Fagerheim / NRK

Blå fugl er Radioteatrets pris til en skuespiller, komponist, dramatiker eller instruktør som har gjort en særlig innsats i året som har gått.

Med tanke på at kun de beste kreftene slipper til i studio på Marienlyst, når hørespill blir produsert, er konkurransen alltid beinhard.

- Imponerende og original

Det var tilfellet i år også, da juryen (les: Radioteatrets redaksjon) var samlet for å stemme over de nominerte.

- Jeg kan ikke si mye, sier en foreløpig hemmelighetsfull sjef for Radioteatret Yngvil Kiran.

- Men årets prisvinner er stimulerende, imponerende og original, røper hun.

Vinneren annonseres i Nitimen fredag kl. 10.08 og søndag kl 15.03 i P2 kan du høre et rykende ferskt program om og med vinneren, reaksjoner fra fredagens utdeling og små utdrag fra programmet som gjorde at vinneren fikk sin pris.

Kulturstrøm

 • Emil slipper protestlåt med russiske Ekaterina

  Låten som samiske artisten Emil Kárlsen spilte inn med russiske Ekaterina Efremova ble i lys av Russlands invasjon av Ukraina en sterk protestlåt.

  Fredag slipper Kárlsen singelen med tittel på tre språk – «Min áiggis – Ближе, чем кажется (In Our Days – Closer Than it Seems)», spilt inn i kjølvannet av at begge skulle opptre under Barentsrådets toppmøte i Tromsø i november i fjor, det melder NTB. – Tema for låten ble naturligvis farget av begivenheten, med ønske om å bevare fred og gode toner mellom folk og land. sier Karlsen. Videre sier han at det er viktig at vi ikke mister kontakten med de fredelige krefter hos våre nabofolk.

  Samiske Emil Kárlsen slipper det som ble en ekstra aktuell protestlåt sammen med russiske Ekaterina Efronova fra Murmansk. En av verselinjene lyder: "Vi er nødt til å holde den skjøre verden i håndflata vår". Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
  Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
 • Ber regjeringen fjerne taket på den norske ordningen

  Meghan Beaton i Filmkommisjonen mener Norge har verdens minst konkurransedyktige insentivordning.

  Slik den er i dag har Norge en fast pott med penger, eller et tak, som deles ut til noen heldige produksjoner.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen sier hun jobber for å fjerne det øvre taket.