Hopp til innhold

Hvem er du?

Noen mennesker kjenner ikke igjen sitt eget speilbilde.

Speil
Foto: Colour Box

Alle har nok opplevd å ikke huske et fjes etter et festlig lag, men dette er bare blåbær i forhold til det å ha diagnosen ansiktsblindhet.

Kan oppstå etter slag

Lidelsen kan variere i alvorlighetsgrad, fra dem som knapt kjenner igjen sine nærmeste eller seg selv i speil eller på bilder - til dem som har mer vanskligheter med å huske ansiktene til ferskere bekjentskaper.

Ansiktsblindhet kan oppstå etter et slag, men det kan og være arvelig, sier professor i psykologi Audrey van der Meer ved NTNU i Trondheim.

Hør mer om lidelsen: Ansiktsblind

Ingen kur

Personen som er rammet har vanskeligheter med å huske helheten av et ansikt.

Det er gjort lite forskning på dette i Norge, men den svenske professoren Görel Kristina Näslund hevder at 20 prosent av befolkningen lider av ansiktsblindhet i større eller mindre grad.

Det fins ingen kur mot ansiktsblindhet, men mennesker med denne diagnosen er ofte flinke til å oppdage detaljer og skjerpe andre instinkt som lukt og høyrsel for å skille mellom ulike personer.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober