Hvem er du?

Noen mennesker kjenner ikke igjen sitt eget speilbilde.

Speil
Foto: Colour Box

Alle har nok opplevd å ikke huske et fjes etter et festlig lag, men dette er bare blåbær i forhold til det å ha diagnosen ansiktsblindhet.

Kan oppstå etter slag

Lidelsen kan variere i alvorlighetsgrad, fra dem som knapt kjenner igjen sine nærmeste eller seg selv i speil eller på bilder - til dem som har mer vanskligheter med å huske ansiktene til ferskere bekjentskaper.

Ansiktsblindhet kan oppstå etter et slag, men det kan og være arvelig, sier professor i psykologi Audrey van der Meer ved NTNU i Trondheim.

Hør mer om lidelsen: Ansiktsblind

Ingen kur

Personen som er rammet har vanskeligheter med å huske helheten av et ansikt.

Det er gjort lite forskning på dette i Norge, men den svenske professoren Görel Kristina Näslund hevder at 20 prosent av befolkningen lider av ansiktsblindhet i større eller mindre grad.

Det fins ingen kur mot ansiktsblindhet, men mennesker med denne diagnosen er ofte flinke til å oppdage detaljer og skjerpe andre instinkt som lukt og høyrsel for å skille mellom ulike personer.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Rivera døydde av drukning

    Obduksjonen av den amerikanske Glee-stjerna Naya Rivera viser at ho døydde av drukning, melder Reuters. Styresmaktene har konkludert med at drukninga skuldast ei ulukke med båt på Piru-innsjøen ved Los Angeles.

  • Lager et eget kart for kystkulturen

    Et eget kystkulturkart skal sørge for at viktig historien ikke går i glemmeboka hos nye generasjoner. I Risør har alltid trebåtbygging og kystkultur stått sterkt:

  • Rapartist vart knivstukke i Bergen

    Artisten i 20-åra som vart funne livstrugande skadd i Håsteins gate på Laksevåg natt til laurdag, har opptredd i riksdekkande TV-show, skriv BA. To menn på 23 og 28 er sikta for drapsforsøk og vart tysdag framstilt for varetektsfengsling.