NRK Meny
Normal

Hvem er du?

Noen mennesker kjenner ikke igjen sitt eget speilbilde.

Speil
Foto: Colour Box

Alle har nok opplevd å ikke huske et fjes etter et festlig lag, men dette er bare blåbær i forhold til det å ha diagnosen ansiktsblindhet.

Kan oppstå etter slag

Lidelsen kan variere i alvorlighetsgrad, fra dem som knapt kjenner igjen sine nærmeste eller seg selv i speil eller på bilder - til dem som har mer vanskligheter med å huske ansiktene til ferskere bekjentskaper.

Ansiktsblindhet kan oppstå etter et slag, men det kan og være arvelig, sier professor i psykologi Audrey van der Meer ved NTNU i Trondheim.

Hør mer om lidelsen: Ansiktsblind

Ingen kur

Personen som er rammet har vanskeligheter med å huske helheten av et ansikt.

Det er gjort lite forskning på dette i Norge, men den svenske professoren Görel Kristina Näslund hevder at 20 prosent av befolkningen lider av ansiktsblindhet i større eller mindre grad.

Det fins ingen kur mot ansiktsblindhet, men mennesker med denne diagnosen er ofte flinke til å oppdage detaljer og skjerpe andre instinkt som lukt og høyrsel for å skille mellom ulike personer.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Forsvaret kutter i musikken

    Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

    Forsvarets musikk Harstad
    Foto: Nils Mehren
  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.