NRK Meny
Normal

Nå skal de i ilden for siste gang

Den ene henger i taklampen, den andre slapper helst av, mens den tredje trikser med alt som ikke sitter fast. I kveld blir én av dem «Mesternes Mester 2012».

Mesternes Mester 2012, Tor Arne Hetland, Roar Strand og Sune Wentzel

Tor-Arne Hetland, Roar Strand og Sune Wentzel er klare for kveldens finale i «Mesternes mester».

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

De er egentlig ganske avslappet før de skal i ilden. Da NRK.no møtte semifinalistene i deltagerhuset like utenfor den ungarske byen Héviz i fjor høst, hadde de allerede vært gjennom klatreøvelsen, som er første semifinaleøvelse i kveldens program.

Resultatet derfra er avgjørende for rekkefølgen og tidsforskjellen de starter med i jaktstarten, der tre deltagere skal bli til to foran kveldens finale.

Nett-TV: Se tidligere sendte episoder av «Mesternes mester»

Håper på frisbee-bølge

Mesternes Mester 2012, Sune Wentzel

Sune Wentzel er årets «underdog» i Mesternes mester.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

– Det er kult å være i semifinalen, vi har nok alle tre et ganske avslappet forhold til det. Jeg håper at de andre gjør det bra, men at jeg selv gjør det bedre, sier Sune Wentzel til NRK.no.

For mange TV-seere kommer det muligens som en overraskelse at en verdensmester i en såpass ukjent sport som frisbee har klart å slå ut flere antatt sterkere konkurrenter i årets «Mesternes Mester»-sesong.

Les også: Lover tidenes sprekeste deltagere

– Mange sier jo at frisbee ikke er en idrett, men lek i parken. Samtidig tror jeg det er flere i verden som har kastet en frisbee, enn de som har prøvd å stå på langrennsski, parerer 40-åringen.

Han håper hans deltagelse i serien kan føre til at sporten får en oppsving i Norge, ti år etter at han selv la frisbeen på hylla i mesterskapssammenheng. Da hadde han dominert sporten i flere år, og vunnet til sammen seks VM-gull.

– Min styrke her i «Mesternes Mester», er nok eksplosivitet og koordinasjon. Jeg sliter litt med muskler og ryggsmerter, så fysiske øvelser er ingen fordel. Men uansett hva slags øvelser vi får i jaktstarten og finalen, tror jeg vi kommer til å ha det usannsynlig kult, konkluderer Sune.

Det er en tid for å yte, og en tid for å nyte!

Tor-Arne Hetland

Er god med ball

Mesternes Mester 2012, Roar Strand

Roar Strand håper balfølelsen skal ta ham hele veien inn.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Hans argeste konkurrenter i kveldens finaleprogram er imidlertid så ferske i «pensjonisttilværelsen» at de knapt kan kalles toppidrettspensjonister. Skiløper Tor-Arne Hetland la opp i 2009, mens fotballspiller Roar Strand la skoene på hylla etter 2010-sesongen.

– Tor-Arne er helt sjef når det gjelder fysikk, mens jeg kommer på en god andreplass. Så hvis øvelsene går på dette, kan jeg i alle fall klare å ta Sune, tror Roar Strand.

– Også har jeg jo en viss form for ballfølelse, da.

Les også: – Jeg turde ikke blunke til tider

Han bekrefter Sunes påstand om at de alle egentlig er ganske avslappet i forhold til de kommende konkurransene. Men de har ifølge Strand forskjellige måter å takle ventetiden på.

– Jeg liker å slappe av, mens Tor-Arne ikke klarer å sitte stille. Han henger i taklampen så fort han får sjansen. Sune leker med alt som kan kastes rundt og trikses med, forteller den tidligere RBK-spilleren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mesternes Mester 2012, Tor Arne Hetland og Roar Strand

Tor-Arne Hetland og Roar Strand får ventetiden til å gå med litt frisbee-triksing.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Slappere da damene dro

Ved måltidene blir bordet ikke lenger dekket, og stearinlysene blir liggende i skuffen fordi damene ikke lenger er i hus. 42-åringen selv hevder det ikke spiller noen rolle om han ryker ut etter jaktstarten, siden han uansett er fornøyd med å ha kommet så langt som han har.

– Men konkurranseinstinktet kommer når jeg står på startstreken, da vil man jo vinne.

Les også: – Stoltheten får seg en knekk

Mesternes Mester 2012, Tor Arne Hetland

Tor-Arne Hetland er glad tiden med havregrøt og kli er over.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Tor-Arne Hetland har på sin side levd opp til favorittstempelet han fikk allerede før innspillingen startet.

– Ja, det har gått veldig bra frem til nå. Jeg er ganske allsidig når det gjelder øvelser, og har god styrke og utholdenhet, oppsummerer den tidligere skisprinteren.

– Finmotorikken er det nok verre med. Jeg vet ikke hvilke øvelser som kommer i semifinalen og finalen, men Sunes styrke er blant annet balanse. Roar er på sin side en allrounder som meg.

Grillkongen Hetland

Selv om 37-åringen trives godt sammen med de andre gutta, synes han det er synd at jentene forsvant så fort ut av konkurransen.

Nett-TV: Se hva alle de utslåtte deltagerne sier om sin egen innsats

– Det var jo aller hyggeligst når alle var her, og jeg syntes det var veldig spennende å kunne få lære av de beste innen hvert felt, sier Hetland – som etter nesten fire uker i Ungarn har fått tilnavnet «grillkongen».

– Hehe, det har blitt noen runder med grilling, ja! Det er ikke så mye fisk å få tak i, så da går det fort mye i kylling og rødt kjøtt, innrømmer sprinttreneren.

Ikke at det er noe han selv finner grunn til å klage over.

– Tiden hvor det gikk i havregrøt og kli er heldigvis forbi. Som jeg liker å si: Det er en tid for å yte, og en tid for å nyte!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mesternes Mester 2012, Tor Arne Hetland, Roar Strand og Sune Wentzel

Stemningen var god blant de gjenværende idrettsutøverne før siste del av finalen ble sparket i gang høsten 2011.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Helt nye øvelser

For TV-seerne kan vi avsløre at alle øvelsene i kveldens jaktstart er byttet ut fra tidligere år. Og den beryktede «pulskontrollen» som flere semifinalister har røket på tidligere, er blitt erstattet med en helt ny øvelse.

– Jeg tror nok vi har tapt et par potensielle vinnerkandidater på grunn av denne øvelsen tidligere. Det er jo fryktelig synd at det er pulsen som skal felle deg etter 30 dager, så i år prøver vi en ny vri, avslører programleder Dag Erik Pedersen overfor NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix