Hopp til innhold

Hvem blir årets nobelvinner?

Torsdag kunngjør Svenska Akademien hvem som blir tildelt årets Nobelpris i litteratur. Skal vi tro bookmakerne, kan det bli nordisk eller sør-amerikansk seier i år.

Nobelvinnere
Foto: AFP/Scanpix/Reuters

I fjor gikk Nobelprisen i litteratur til den rumensk-tyske forfatteren Herta Müller. Juryen begrunnet tildelingen, som er på ti millioner svenske kroner, med at Müller var en forfatter som brukte både poesi- og sakprosa-virkemidler for å tegne «hjemløshetens landskap».

Hvem bør vinne årets Nobelpris i litteratur? Si din mening nederst i saken!

Tranströmer og Amarilla topper årets lister

Det finnes ingen offisiell liste over hvem som er foreslått til prisen. Oddslistene til de største bookingselskapene, som for eksempel Ladbrokes og Unibet, gir derfor ofte en viktig pekepinn på hvem som er årets heteste kandidater.

Herta Müller viser fram Nobel-medaljen og -diplomet

Fjorårets vinner Herta Müller viser fram Nobelmedaljen og -diplomet.

Foto: Jonas Ekstromer / Scanpix/Reuters

Ladbrokes.com er det per i dag den svenske forfatteren og psykologen Tomas Tranströmer som troner oddslisten over årets kandidater til Nobels litteraturpris. Tranströmer blir ofte omtalt som en av de ledende poetene i nyere svensk lyrikk.

På andreplass ligger kenyanske Ngugi wa Thiong'o, en av Afrikas viktigste forfattere, etterfulgt av Haruki Murakami. Da japaneren besøkte Litteraturhuset tidligere i år ble billettene revet vekk på rekordtid .

I Unibets liste er det en sør-amerikansk forfatter, paraguayaner Néstor Amarilla, som troner, etterfulgt av mangeårig favoritt Joyce Carol Oates og den syriske poeten Ali Ahmad Said (også kjent som Adonis).

Per Petterson blant kandidatene‎

For noen uker siden figurerte også den norske forfatteren Per Petterson høyt på internasjonale tipslister. Kun tre norske forfattere har blitt tildelt Nobelprisen i litteratur: Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.

Per Petterson

Den norske forfatteren Per Petterson kan bli årets vinner når Nobelprisen i litteratur deles ut på torsdag.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Andre forfattere som topper oddslistene i år er koreanske Ko Un, de to amerikanske forfatterne Cormac McCarthy og Philip Roth, og Australias store lyriker, Les Murray.

Også utenfor spillportalene er diskusjonen om hvem som får årets pris i full gang. Til og med fylkesmannen i Aust-Agder, Øystein Djupedal, har engasjert seg i spørsmålet og peker ut musikklegenden Bob Dylan som sin favoritt.

Deles ut i desember

Nobelprisen i litteratur er verdens fremste litterære utmerkelse. Prisen ble delt ut for første gang i 1901, og siden har 106 forfattere blitt hedret.

Den yngste forfatteren som har vunnet Nobelprisen i litteratur er Rudyard Kipling. Kipling er kjent blant annet for Jungelboken og var 42 år gammel da han fikk prisen i 1907. Den eldste vinneren noensinne er derimot britiske Doris Lessing, som var 88 år gammel da hun for tre år siden ble hedret av Svenska Akademien.

Selv om det kan være en stor ære å motta denne internasjonale utmerkelsen, har to vinnere så langt i historien valgt å takke nei til Nobels litteraturpris: Boris Pasternak i 1958 og den franske filosofen Jean-Paul Sartre i 1964.

Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre

Den franske forfatteren og filosofen Jean Paul Sartre avslo Nobelprisen i 1964.

Foto: AP

Årets Nobelprisvinner blir presentert torsdag 07. oktober kl. 13, men prisen deles ikke ut før 10. desember.

Hvem bør vinne årets Nobelpris i litteratur? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober