Hopp til innhold

Hva skal vikingskipsmuseet hete?

Det nye hjemmet til vikingskipene på Bygdøy har arbeidstittel «Vikingtidsmuseet». Navnet er for kronglete og sender feil signaler, mener fagfolk og reiselivsnæring.

Forslag til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy
Foto: Statsbygg

Ole Petter Ottersen

VIKINGTIDSMUSEET: Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, heier på dette navnet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag offentliggjorde Statsbygg de tre vinnerutkastene til nytt vikingskipmuseum på Bygdøy i Oslo.

Bygget som i dag huser vikingskipene, omtales som regel som Vikingskipsmuseet. Egentlig heter det Vikingskipshuset, men med nytt bygg følger uansett et nytt navn.

– Arbeidstittelen vi har, er «Vikingtidsmuseet på Bygdøy», forteller rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo, som museet sorterer under.

Liker ikke «Vikingtidsmuseet»

Knut Paasche

VIKINGSKIPSMUSEUM: Knut Paasche, arkeolog og forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning, liker ikke navnet Vikingtidsmuseet. Han mener Vikingskipsmuseet er et bedre navn.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hensikten med det nye navnet er å gjøre det tydelig at samlingen rommer mer enn bare vikingskip.

– Med et nytt bygg, får vi muligheten til å formidle mer helhetlig fra vikingtiden. Ikke bare skipene og gjenstandene rundt dem, men også andre objekter som kan gi et enda mer fullstendig bilde av denne viktige epoken i Norges historie.

Andre i fagmiljøet er ikke like overbevist om at navnebyttet er en god idé.

– Jeg synes ikke Vikingtidsmuseet er et godt navn, sier Knut Paasche, arkeolog og forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning.

Han har tidligere jobbet ved Vikingskipsmuseet, og mener museet bør bruke navnet til å selge inn hovedattraksjonen sin.

– Hvis du ser rundt i Nord-Europa i dag, tror jeg kanskje du har et hundretalls vikingtidsmuseer med stort og smått. Det som er unikt her, er at vi helt siden 1927 har hatt et Vikingskipsmuseum, og det er et varemerke jeg ikke ville kastet ut vinduet sånn uten videre, sier Paasche.

Ottersen ved UiO er villig til å vurdere andre navneforslag, men står fast på at det nye museet blir noe mer enn et båthus.

– Det kan godt hende det er argumenter som taler for at man finner et annet navn. Men det aller viktigste er å få frem at dette er et museum som skal formidle fra Vikingtiden på en mer helhetlig måte enn det som er mulig i dagens lokaler.

Tirsdag presenterte Statsbygg tre alternative tegninger til hvordan det nye, utvidede museet kan bli seende ut når det etter planen skal stå ferdig etter 2021.

Vanskelig på engelsk

– Jeg liker Vikingskipsmuseet, sier administrerende direktør Bente Brattland Holm i Visit Oslo.

Hun jobber med å markedsføre Oslo overfor utenlandske turister, og er skeptisk til forslaget Vikingtidsmuseet. Holm tror også den engelske varianten av navnet kan bli kronglete.

Viking Age Museum, kan det funke?

– Det hørtes kanskje ikke så smellfjongt ut på stående fot.

Inntil navnet på museet er hugget i stein, åpner UiO-rektor Ole Peder Ottosen for andre og bedre forslag.

– Alle innspill og ideer til hva som skal bli ny tittel, mottas med takk.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.