Hopp til innhold

Hva skal vi med spilleautomater?

Hvorfor vil kulturminister Trond Giske plassere ut nye ”snille” spilleautomater når vi endelig blir kvitt de gamle?

Spilleautomat
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko / NRK

I løpet av sommeren skal samtlige spilleautomater her i landet fjernes. Og få – om noen – som vil savne dem.

De gamle gevinstautomatene har gjort livet til et helvete for over 70 000 spilleavhengige og deres familier. Så hvorfor vil kulturminister Trond Giske utplassere nye såkalt ”snille” spilleautomater fra Norsk Tipping i stedet? spør vi i Detektor.

Flere saker fra Detektor

Inntekter fra spilleavhengige

I nærbutikker og kiosker landet rundt klirrer det ennå i mynter fra spilleautomatene. I 2005 hadde spilleautomatene en omsetning på vanvittige 27 milliarder kroner. Inntektene kommer fra spilleavhengige som trekkes mot spilleautomatene på nærbutikken mot sin vilje og som spiller til de ikke lenger har penger til det brødet de kom for å kjøpe. Inntektene ender opp i kassa til frivillige organisasjoner som Røde Kors og Redningsselskapet.

Skal være mindre fristende

I 2003 vedtok Stortinget at det statseide spilleselskapet Norsk Tipping skulle få kontrollen over automatmarkedet. Norsk Tipping fikk i oppdrag å lage en helt ny type spilleautomat som skulle være mindre fristende for de spilleavhengige. Automatene skulle ikke omsette for mer enn 9 milliarder, noe som ville gi 933 millioner kroner til de frivillige organisasjonene som mistet de ”gamle” spilleautomatene.

- En helt annen type

For kulturminister Giske står det mye på spill. Han har allerede regnet med at de 10 000 nye spilleautomatene fra Norsk Tipping skal finansiere de frivillige organisasjonene i årene framover.

- De nye spilleautomatene fra Norsk Tipping er en helt annen type enn de gamle, forklarer Trond Giske.

Her er ingen klirrende mynt, ingen blinkende farger eller høye lyder. Det er oppskriften som skal hindre spillerne i å bli hekta.

Dessuten skal de nye spilleautomatene overvåkes fra Norsk Tipping som kan fjerne spill som skaper problemer fra en sentral dataserver.

Ingen tro på "snille" automater

Men vil de nye automatene gi nok penger i kassa dersom de spillavhengige ikke er interesseret i dem lenger?

- Nei, mener Lill-Tove Bergmo, leder i foreningen til de pårørende for spilleavhengige. Hun har ingen tro på ”snille” automater.

- Poenget med spilleautomater er jo at de er laget for å få folk til å spille, sier hun.

Ordføreropprør

- Hvis automatene virkelig er så ufarlige som Trond Giske og Norsk Tipping vil ha det til kan det umulig være noe problem å la kommunene bestemme om de vil ha automater eller ikke, sier ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen. Han har sett hvilke sosiale problemer spilleavhengighet kan føre til i sin kommune. Nå står han i spissen for et ordføreropprør mot spilleautomater. Sammen med 200 ordførere over hele landet krever han at kommunene selv skal få bestemme hvorvidt de vil ta imot de nye spilleautomatene til Norsk Tipping.

HØR DETEKTOR

FREDAG. KL. 9:03

LØRDAG KL. 16:03 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.