Normal

Høna eller egget?

Hva kommer egentlig først av høna eller egget? Norge Rundt tar saken!

Knut Knudsen Eigeland og Birte Larsen med høne og egg.

Knut Knudsen Eigeland vil ha klart svar: Hva kommer egentlig først av høna og egget? Birte Larsen fra Bergen Strutsefarm hjelper til.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Fredag 9. oktober er Verdens eggdag . Det markerer Norge Rundt på sin egen måte ved å finne ut av hva som kommer først av høna eller egget!

Eggdagen tilbringer programleder Knut Knudsen Eigeland på et passende sted, nemlig Bergen Strutsefarm i Fyllingsdalen i Bergen.

Birte Larsen og Knut Knudsen Eigeland mater struts på Bergen Strutsefarm.

Knut Knudsen Eigeland besøker Birte Larsen og Bergen Strutsefarm.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Mens et er et dagsverk for ei høne, legger en struts et egg opptil annenhver dag.

- Klar, ferdig, GÅÅ!

På strutsefarmen foregår Norge Rundts uhøytidelige konkurranse mellom høna og egget med skikkelig målfoto, vaiende norske flagg og en entusiastisk heiagjeng.

En aldri så liten meningsmåling gjort blant barn fra Olsvik skole i Bergen viser at det på forhånd er et knapt flertall som tror høna vil vinne.

Og det er ei konkurranselysten høne og et egg med vinnerinstinkt som skal konkurrere mot hverandre.

- Fascinert av egg

Knut Knudsen Eigeland med et hønseegg, et strutseegg og et egg fra en elefantfugl.

Knut Knudsen Eigeland med et hønseegg, et strutseegg og et egg fra en elefantfugl.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Det er Birte Larsen som driver Bergen Strutsefarm. Akkurat nå har hun ni struts i tillegg til kyr, gris, kaniner og katter på gården.

- Egg er rett og slett fascinerende for egget er jo helt lukket og der inne finnes alt som trengs for at det kommer ut en fiks ferdig kylling, mener Birte. Og hvis du har et egg fra ei høne i kjøleskapet hjemme: Tenk at det er plass til 25 hønseegg i et strutseegg!

PS: Stemmer Norge Rundts konkurranse mellom høna og egget med det forskerne har funnet ut? Svaret på det får du her .

Kulturstrøm

 • Wolf Alice vant gjev britisk pris

  Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

  Wolf Alice
  Foto: Handout / NTB Tema
 • Cher hardt ut mot ABBA-Benny

  Til uken slipper Cher et album med sine versjoner av ABBA-klassikerne, og benytter anledningen til å kritisere Benny Andersson som komponerte bandets låter sammen med Björn Ulvaeus. – Benny tok jentene og brukte dem som instrumenter. Han laget en plass for dem i låtene, og de passet inn på den lille plassen. Men han ga dem ikke rom for å synge som de kanskje hadde villet, lyder det videre fra Cher. Etter å ha medvirket i «Mamma Mia – Here We Go Again»-filmen, sa Cher til The New York Times hun aldri var noen stor ABBA-fan på 70-tallet. (NTB)

  Mamma Mia! Here We Go Again
  Foto: Jonathan Prime / NTB Tema