Hva fysikken krever

Å opprettholde en velvoksen kropps ypperste fysiske form er en heltidsjobb, og for mange et viktig karrieretrekk. Helge har derimot sine helt egne grunner for å bestige trimsykler.

Sofasykkel
Foto: GREG BAKER / AP

HØR: Alt om Helges treningsoppleggJeg har begynt å trene!

Og det har jeg fått mye pes for. I egenskap av daff pop-musikant skal jeg pr definisjon ligge langt unna både strekkbenker og tredemøller.

Stjernene gjør det

Iggy Pop

Topptrimmet!

Foto: JUAN VRIJDAG / AFP

OK - Mick Jagger driver sikkert med jogging og trampoline! Men det gjør ikke Keith Richards! Bruce Springsteen har sikkert personlig trener og super, like sikkert, nepejuice og yak-melk! Men det gjør ikke Iggy Pop!

Eller gjør han det?

Uansett, han tygger ikke gulrøtter og grønt på scenen! Men han løper noe voldsomt! Det har jeg sett med mine egne øyne. Ideelt sett skulle han, og alle aldrende pop-helter, dyrke sitt åndelige (og kroppslige) forfall, og samtidig sprette rundt som marekatter på amfetamin! Forutsetningen for eventuelt å klare denne sprettingen, ligger trolig i amfetaminet! Og det har de visst sluttet med alle sammen!

Min venn - og medmusikant, "Fluebinder" Jacobsen, har også begynt å trene! Det er sikkert på høy tid, for han fikk brist i et ribbein en formiddag da han snudde seg på divanen. Nå har han trimsykkel strategisk plassert bak gardinet, med utsikt til fjernsynet. Der trakker han seg gjennom såpeserier og gamle filmer. Dette har gitt ham opptil flere ”ut av kroppen”-opplevelser! Den siste i forbindelse med fjorårets Country Music Awards! Men han trakker videre: Han har syklet Jorden Rundt på Åtti Dager helt fra Ørneredet til Casablanca.

Han liker ikke å snakke om det, og jeg har lovet å ikke si det til noen!

Hvorfor trene?

Fet pc-bruker

Forsåvidt også et sted å være.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Alle som kan dokumentere en vedvarende daff livsstil, og nugg'en i gym, vet at kroppslig forfall gjerne følges av dårlig kondis. Og dårlig kondis svekker både sangstemmen og evnen til atletisk utfoldelse. Når aldrende pophelter - som for eksempel Iggy Pop - spretter rundt som tanglopper har jeg sterke mistanker om at de er fortrolige med både hoppetau og ergometersykkel. Og når stemmen holder til hese hyl som strekker seg over et halvt vers, tror jeg nok at de også er fortrolig med både armhevinger og sit-ups! Og når de attpåtil er i stand til å komme med fornuftige utsagn på vei ned fra scenen, da tror jeg pinadø at de også spiller golf!

Men hvis jeg skal være helt ærlig så er jeg ikke så opphengt i verken Iggy Pop eller andre! De gjør som de vil uansett! Jeg har heller ingen sterke ønsker eller håp om vesentlige endringer i speilet! Det er en tapt sak!

Min treningsiver bunner i noe helt annet: Jeg slipper å gå tur i helgene!

Turgåingens kvaler

Å gå tur går langt forbi min begripelse! Det er poengløst og kjedelig, og veldig, veldig fremmed! Jeg snakker ikke om å traske rundt i byen. Det kan være både berikende og kjekt. Jeg snakker om vandringer på stille veier eller stier, i klar luft med, med duften av sjø, eller skog eller myr sviende i nesen. Jeg snakker om turer fra A til A, uten skyggen av en kaffekopp.

Mann

Oppskrytt aktivitet

Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er dette jeg nå har argumenter imot!

Når temaet kommer opp, og det gjør det jevnt og trutt, kan jeg, med hvit samvittighet og rolig røst henvise til ukens økter på tredemøllen. Det neste argumentet handler gjerne om frisk luft, men da kan jeg jo bare foreslå å åpne et vindu, eller å gå ut på altanen. - For å slippe å gå en spasertur hver søndag vil jeg heller puste og pese meg gjennom opptil flere halvtimer på en bratt tredemølle.

I mitt treningssenter er de rause med speilene! Der kan jeg beskue meg selv som en stor, og litt for tung hamster, som går og går uten noen gang å komme til verken døren eller poenget.

Min kone snakker av og til om ”sixpack til jul”, men det har jeg sluttet å tro på! - De eneste sixpack’ene jeg forventer å se ut i desember, er de som har ringer i toppen!

Men de kommer sikkert i hus, uansett!

- Hilsen Helge

Kulturstrøm