Hopp til innhold

Hva er vitsen med veps?

Veps, bie eller blomsterflue. De ser like ut, men er helt forskjellige, forklarer innsektsforsker Reidar Mehl

Veps
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Reidar Mehl var gjest i Reiseradioen 15. august og kunne forklare hvorfor vepsen er så aggressiv på sensommeren.

- De mater larvene sine med kjøttretter. Mest innsekter, men også fra fisk, reker og grillmat.

- Hvorfor blir vepsen så gal hvis man begynner å slå etter den?

- Den kan føle seg truet, spesielt hvis man kommer i direkte kontakt med den. Men man skal heller ikke la den bli for "husvarm" ved å la den bli sittende på kroppen og på maten. Da forsvinner den ikke, og det kan komme flere, sier Mehl.

Sorte og gule

Det er ikke så mange typer stikkveps i Norge. Stikkvepsen har to familier: solitære stikkveps og sosiale stikkveps. De solitære eller enslige stikkvepsene danner ikke bol eller samfunn. Det gjør derimot de sosiale stikkvepsene.

- De lever i et bol og det er dronningen som lager bolet og som også legger alle eggene og gir opphav til vepsene, forklarer Mehl.

Stikkvepsene har nyreformete øyne og de folder vingene på langs i hvile. Nesten alle artene er svarte og gule.

Bie eller veps?

Veps og bie ser nokså like ut, men noen vil påstå at bien er en "langhåret veps".

- Vepsen mister ikke brodden når den stikker, og den kan stikke flere ganger. Bien mister brodden etter at den har stukket. En del insekter ligner på stikkveps i form og farge, det kalles beskyttelseslikhet. Disse insektene vil derfor være beskyttet mot angrep fra fugler o.a. som er redd for veps, sier Mehl.

Spørsmål fra lyttere:

- Hva er vitsen med bier og veps?

- Det er kanskje bien som har det største bruksområdet ettersom den samler honning og blomsterstøv. De andre insektene har en egenverdi som kanskje ikke er like lett å forstå for oss mennesker. Veps kan også være nyttedyr. De oppsøker blomster for å få tak i nektar og har derved betydning for bestøvningen av visse planter. Vepsene fanger og spiser mange små insekter, særlig fluer og bladlus, men det er tvilsomt om det har noen betydning for skadedyrbestanden.

- Hvorfor blir det vepseår?

- Dersom været er kaldt og vått i mai og juni vil dronningen ha vanskeligheter med å holde varmen i bolet og å skaffe nok mat til seg og avkommet. Dette kan redusere årets vepseproduksjon noe, men ofte er det avvekslende lite og mye veps annet hvert år. Det er ofte slik at de årene det er mye vepsedronninger om våren blir det lite veps om høsten, og omvendt. Årsakene til dette er ikke helt forstått.

- Kan veps og bier gi beskjed til hverandre om at "nå er det godt å spise på verandaen"?

- Biene kan gi detaljert beskjed til andre bier i kuben om hvor de kan finne mat, men om vepsene kan gjøre noe lignende har jeg aldri sett publisert. De husker og kommer tilbake. Andre kan kjenne lukt, observere og følge etter.

- Jeg treffer stadig på insekter langt til sjøs. Hvor langt kan de fly?

- En del insekter flyr til visse årstider over lange avstander, andre små insekter spres milevis med vind som luftplankton. Stikkvepsen er en av insektgruppene som en mener flyr langt om våren når dronningene skal finne bolplass.

Hør mer om blomster og bier

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP