NRK Meny
Normal

Hva er reinlykke?

Reinlykke er ikke som hell i spill, men kommer som følge av å leve i en tilstand med buddhistisk klang.

Reinflokk

Reinlykke er svaret på mange etiske grunnspørsmål, ifølge nettstedet sjaman.com.

Foto: NRK

Reinlykke er et sentralt begrep i reindriften, og er noe alle reindriftssamer ønsker seg. Men hvordan får man denne lykken?

Reinlykke handler om å lære seg en type holdning over tid, ifølge nettstedet sjaman.com.

Det handler om å behandle dyr, natur og mennesker på en riktig måte. Man må leve i harmoni med omgivelsene sine.

Balansekunst

I reindriften er det mange livsformer som lever side om side. For å oppnå reinlykke må man unngå å dominere. Man skal heller prøve å balansere og komme overens med naturen og dyra.

Men reinlykke oppnås aldri dersom man ikke kan faget sitt. Eira-familien, som er med i TV-serien Reinlykke, har reinlykke fordi de vet hvor beitene er gode, de flytter flokken på en slik måte at de unngår overbeite og de vet hvilke dyr de bør satse på.

Les også: Reinlykke - en reise i sameland

Harmoni med naturen

Men heller ikke det er nok, ifølge sjaman.com. For å oppnå reinlykke må man også ha en ydmyk og forsonende holdning til livet.

Man må ikke dominere naturen, heller ikke tvinge frem sin vilje. Nøkkelordet er samarbeid.

Reinlykke og ydmykhet henger sammen. Reinlykke er svaret på mange etiske grunnspørsmål, ifølge nettstedet.

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter