Normal

Hva er reinlykke?

Reinlykke er ikke som hell i spill, men kommer som følge av å leve i en tilstand med buddhistisk klang.

Reinflokk

Reinlykke er svaret på mange etiske grunnspørsmål, ifølge nettstedet sjaman.com.

Foto: NRK

Reinlykke er et sentralt begrep i reindriften, og er noe alle reindriftssamer ønsker seg. Men hvordan får man denne lykken?

Reinlykke handler om å lære seg en type holdning over tid, ifølge nettstedet sjaman.com.

Det handler om å behandle dyr, natur og mennesker på en riktig måte. Man må leve i harmoni med omgivelsene sine.

Balansekunst

I reindriften er det mange livsformer som lever side om side. For å oppnå reinlykke må man unngå å dominere. Man skal heller prøve å balansere og komme overens med naturen og dyra.

Men reinlykke oppnås aldri dersom man ikke kan faget sitt. Eira-familien, som er med i TV-serien Reinlykke, har reinlykke fordi de vet hvor beitene er gode, de flytter flokken på en slik måte at de unngår overbeite og de vet hvilke dyr de bør satse på.

Les også: Reinlykke - en reise i sameland

Harmoni med naturen

Men heller ikke det er nok, ifølge sjaman.com. For å oppnå reinlykke må man også ha en ydmyk og forsonende holdning til livet.

Man må ikke dominere naturen, heller ikke tvinge frem sin vilje. Nøkkelordet er samarbeid.

Reinlykke og ydmykhet henger sammen. Reinlykke er svaret på mange etiske grunnspørsmål, ifølge nettstedet.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix