Hva er i et navn?

Kan det være tilfeldig at så mange store stjerner har navn som starter på ”el-”? Et kjapt lite dykk i historien avslører den raskeste veien til suksess.

Elvis Presley
Foto: AP

Elvis er selvsagt selveste kroneksemplet, men dykker vi videre dukker mistenkelig mange andre opp. Eller hva sier dere til LL Cool J, Elton John, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, og Louis Armstrong? (Sistnevnte staves som kjent ”el” i starten.)

Foto: John Lindsay / Scanpix/AP

Skjebnesvangre valg

Og John Lennon? Han staves også ”el” og hadde til overmål backingbandet Elephant’s Memory Band med seg tidlig på 70-tallet!

Det var heller neppe et blindskudd i det ytterste mørke at Jeff Lynne  kalte bandet sitt Electric Light Orchestra - den fyren visste vel hva han bedrev!

Av hjemlige artister burde det være tilstrekkelig å nevne Eldar Vågan, Egil Eldøen, Øyvind ”Elg”, Elvira Nikolaisen, El Caco, Elle Melle, Elias Akselsen og Ole Ellefsæter.

Declan Patrick McManus foretok et meget klokt navnebytte til Elvis Costello - mens Elisabeth Andreassen byttet seg helt vekk, til det  skjebnesvangre alias’et ”Bettan”.

Ville forresten el-bassen ha hatt samme musikkhistoriske suksess hvis den f.eks hadde blitt kalt be-bassen? Neppe!

Rafaels Madonna med fisken
Foto: Wikipedia

Stor suksess

Maleren Raffaello Santi skjønte fort at han ville få det lettere hvis han kalte seg Rafael, og sannsynligvis inspirert av ham byttet også Domenico Theotocopoulos ut sitt navn til El Greco. Begge ble store kunstnere og fikk solgt masse bilder! Akkurat som Elsa Beskow.

De fleste britiske dronninger har hett Elizabeth - bortsett fra Maria Stuart. Men vi vet jo alle hvor vellykket hennes regjeringstid ble…!

Apropos herskere - kan det være tilfeldig at skogens konge er elgen og at verdens største landdyr kalles elefant?

Globalt fenomen

Og ”el”-bølgen stopper ikke her – tenk bare på klodens største og mest trendsettende by? Ikke Paris lenger, heller ikke London eller New York – men L.A.!

Los Angeles
Foto: JEROME T. NAKAGAWA / AP

Og hva med klodens vannveier – Elben i Tyskland, eller Elvåga-vannene i den mer nærliggende Østmarka?

Da har vi ikke engang nevnt Elfenbenskysten eller El Salvador.

Den mest populære norske filmen akkuat nå? "Elias", selvfølgelig!

Alt i alt er dette et knippe solide indisier på sammenhengen mellom navnevalg og evig lykke og suksess. Eller kan det være tilfeldig at så mange av menneskehetens samlende symboler har navn som starter på ”el”?

Kulturstrøm

 • Fotograferer Setesdal

  Geir Daasvatn har tatt tusenvis av vakre bilder. Fotografiene legger han ut på nett av en spesiell grunn.

 • Planlegger alternative Festspill

  Styret for Festspillene i Bergen har vedtatt at årets festspill ikke skal arrangeres på ordinær måte, men det jobbes med alternativer. Konserter og forestillinger kan bli utsatt eller få en annen form. Programmet for de alternative Festspillene lanseres senere i april.

  Venter - Knausgård/Bieito - Festspillene i Bergen
  Foto: thor brodreskift / Festspillene i Bergen
 • Bergenfest flyttar artistar

  Festivalen som skulle gått av stabelen i Bergen 10.-13. juni, blir avlyst som følge av at forbodet mot arrangement med større folkemengder blir forlenga til 15. juni. – Vi har den siste tida jobba med å flytte så mange artistar som mogleg frå årets program til 2021. Dei aller fleste har bekrefta at dei er med neste år, skriv Bergenfest i ei pressemelding.

  Publikum på Bergenfest
  Foto: Espen Hobbesland / NRK