Søndag 24. mai feires den islamske høytiden id al-fitr. Etter en måneds faste under ramadan, er det tid for å feire med et realt festmåltid.
Vi har samlet et lite knippe av rettene som norske muslimer koser seg med under id-feiringen. Hvilken rett gleder du deg mest til å spise?
Biryani
Denne risretten er veldig populær både i India og Pakistan og er for mange en obligatorisk matrett under id-feiringen. Biryani består av ris, krydder og kjøtt eller grønnsaker og finnes i mange forskjellige varianter.
- Les også: Oppskrift på biryani med kylling
Tagine
Dette er en marokkansk gryterett med kjøtt eller grønnsaker som lages i en tradisjonell nord-afrikansk tagine, en kjegleformet leirgryte. En av flere tradisjonsrike varianter av denne retten er tagine med lam og aprikos.
Se også: Lise Finckenhagens marokkanskinspirerte lammegryte med harissa
Dolma
Denne retten har fått navnet sitt fra det tyrkiske ordet doldurma, som betyr fylt. Dolma består nemlig av vinblader som fylles med kjøtt, ris og krydder, rulles sammen og kokes.
Se oppskriften: Sur dolma
Meze
Dette er jo strengt tatt ikke én rett, men en rekke smakfulle småretter som ofte serveres med brød. Blant de mest kjente rettene er hummus (kikertpuré), tabbouleh (bulgursalat) og baba ganoush (auberginedip).
Se også: Hummus med sitron og hvitløkssaus
Samosa
Disse trekantformede, frityrstekte paiene er utbredt over store deler av både Asia og Afrika. I Somalia kalles de sambusa og er ofte en av rettene man nyter under id-feiringen.
Her er en indisk variant med yoghurtsaus: Oppskrift
Retten som får flest stemmer, lages på programmet «Festen etter Fasten», som sendes direkte på NRK1 24. mai klokka 19:45.