Hopp til innhold

Hva er det med religion?

Hvorfor blir debatter knyttet til religion de hardeste og heftigste for tiden? Hva skjer når religion og tro på ny får en stor plass i samfunnet vårt? Dette ble debattert i Litteraturhuset i Oslo, foran et fullsatt publikum. Du kan se debatten om igjen i nett-tv.

hijab
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Ellen Wesche Guttormsen

Ellen Wesche Guttormsen leder debatten.

Foto: NRK
Knut Olav Åmås

Knut Olav Åmås leder debatten.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Temperaturen var høy og oppmøtet stort under debatten om religion og samfunn på Litteraturhuset i kveld. I den siste delen av sendingen fikk publikum si sin mening. At islam blir sett på som en landeplage, og ingen skal tvinges verken til eller fra å bruke hijab, er noen av meningene som ble ytret fra talerstolen.

Se hele sendingen i nett-TV:

Debatt i Litteraturhuset 16/3 kl. 19-21


I første del av sendingen så vi at Laila Laila Riksaasen Dahl, biskop i Den norske kirke, sammenlignet religion med flagget. Hun mener det er naturlig at vi reagerer når noen angriper. Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) mener at radikal islamisme ikke finnes i Norge.

Den eneste muslimske debatt-teltakeren, mener at media gjør det vanskelig å være muslim. Det sa Bushra Ishaq, leder i muslimsk studentsamfunn.

I kjølvannet av hijab-saken

Arild Opheim

Arild Opheim er programleder.

Foto: NRK

Hva gjør religionenes nye, sentrale stilling med samfunnet? Vi stiller spørsmålet i kjølvannet av karikaturstrid, blasfemiparagraf, hijabdebatt og Snåsamannens mirakler.

Det var duket for både debatt med et fast panel, og mulighet for publikum å si sin mening i "Speakers corner" på Litteraturhuset i kveld, og det er ingen tvil om at temaet religion er brennhett for tiden.

Debattledere var journalist Ellen Wesche Guttormsen fra NRK og Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten. Arild Opheim var programleder i NRK.

Disse deltok i Debattpanelet:

Torkel Brekke, som er religionsforsker ved Universitetet i Oslo.

Torbjørn Jagland, stortingspresident (Ap).

Laila Riksaasen Dahl, biskop i Den norske kirke.

Bushra Ishaq, leder i muslimsk studentsamfunn.

Debatt i Litteraturhuset

Debattantene i Litteraturhuset.

Foto: Aftenposten

Speakers corner

I løpet av sendingen kunne publikum komme fram på talestolen og si sin hjertens mening. Hver person fikk maks snakke i 1 min og 30 sek, for at flest mulig skulle få tid til å si noe. Men da sendingen gikk mot slutten, var køen av taletrengte publikummere fortsatt lang og ikke alle fikk komme til orde.

Arrangementet er gratis og åpent for publikum, og alle som ville kunne møte opp på Litteraturhusets debattmøte før sendingen startet i kveld. Opptil 500 publikummere fulgte debatten i salen.

- Ikke tråkk på troen min!


De fleste debatter som handler om religion og trosutøvelse havner ofte i skyttergravene. Er Norge et ensrettet samfunn uten forståelse for hva religion egentlig er? Eller er problemet snarere at religion er i ferd med å bli en for sterk samfunnsmakt? Og hvorfor skal tro møtes med større respekt enn overtro? Spørsmålene rundt tro og religion er mange.

Tradisjon, tro og ytringsfrihet


Tro handler om det som er aller helligst for mennesker, samtidig er religion en tradisjonell markør for kultur og identitet. Og ofte er det religiøse ”regler” for adferd som provoserer oss i dag. Men hvorfor må regler for hva som er rett og galt forklares religiøst? Trenger moralen vår egentlig noen religion? Og dersom religion på ny blir en sterk samfunnsmakt, vil det kunne påvirke den ytringsfriheten vi har brukt årtier på å oppnå?

I hijabdebatten så vi at troshandlinger- og symboler kan forstås ulikt - både religiøst, kulturelt eller politisk, også blant mennesker med samme tro. Dette skaper splid og sterke følelser.

NRK-programmet "Debatt i P2" sendte i kveld direkte fra Litteraturhuset i Oslo. Debatten her er et samarbeid med Aftenposten.

Se sendingen om igjen i nett-TV:

Debatt i Litteraturhuset 16/3 kl. 19-21

Delta i debatten her på nrk.no

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK