NRK Meny
Normal

Snill OG sint

Når du er "snill-sint" blir du sterkere enn til vanlig fordi da klarer du å utnytte kreftene dine. Men hva er det egentlig å være "snill-sint"?

Solveig Hareide og Thomas Kulvik

Solveig tester ut snill-sinnet sitt sammen med Taekwon-Do instruktør Thomas Kulvik

Foto: NRK

Idrettsutøvere som skal løfte tungt eller kaste langt trenger snill-sinnet sitt for å få maks ut av kreftene sine. Snill-sinne er bare ett navn på hva som skjer i kroppen når man gjør seg klar til å prestere. Andre navn på det samme er å "gire seg opp", "psyke seg opp", at man er "pågående og høyt aktivert".

Kamp eller flukt

Det som skjer i kroppen når man girer seg opp og blir snill-sint er akkurat det samme som skjer i kroppen når man er sint eller redd på ordentlig - kroppen gjør seg klar til kamp eller til å flykte. Idrettsutøvere er faktisk veldig gode til dette; de klarer å sette seg selv i en kamp eller flukt modus. Hvordan de klarer dette er forskjellig fra person til person.


Se Solveig lære noen triks for å bli snill-sint av Taekwon-Do instruktør Thomas Kulvik.

VIDEO: Sinne i Taekwon-Do


Adrenalin gjør deg sterkere

En viktig ting som skjer i kroppen når man gjør seg klar til kamp eller flukt, er at man produserer mer av hormonet adrenalin. Forskning har vist at hvis man klarer å øke adrenalinproduksjonen i kroppen så løfter man mer eller kaste lengre enn man gjør uten det ekstra adrenalinet. Så adrenalin gjør deg sterkere enten du er rasende på ordentlig, eller bare "snill-sint".Kilde: Stein Knardahl, professor STAMI

Kulturstrøm

  • Advarer mot stuntutdanning

    Det norske stuntmiljøet mener stuntutdanninga ved International Stunt Academy (ISA) er uprofesjonell og farlig. Helén Sophie Haugen er seksjonsleder i NOKUT som har godkjent utdanninga, og hun sier til Rushprint at deres sakkyndige har vurdert utdanninga og funnet den god nok. Pedagogisk leder ved ISA John Smith Kabashi har ikke svart på Rushprints henvendelser angående påstandene fra stuntmiljøet.

    ROMANIA FILM
    Foto: RADU SIGHETI / REUTERS
  • Slutt for festival

    Det blir stopp for Arvid Hanssen-festivalen på Finnsnes, ihvertfall midlertidig. Festivalen har vært arrangert siden 2005 for å ære den avdøde forfatteren. Kulturhuset har ikke har penger og folk nok til å klare et årlig arrangement.