NRK Meny
Normal

Snill OG sint

Når du er "snill-sint" blir du sterkere enn til vanlig fordi da klarer du å utnytte kreftene dine. Men hva er det egentlig å være "snill-sint"?

Solveig Hareide og Thomas Kulvik

Solveig tester ut snill-sinnet sitt sammen med Taekwon-Do instruktør Thomas Kulvik

Foto: NRK

Idrettsutøvere som skal løfte tungt eller kaste langt trenger snill-sinnet sitt for å få maks ut av kreftene sine. Snill-sinne er bare ett navn på hva som skjer i kroppen når man gjør seg klar til å prestere. Andre navn på det samme er å "gire seg opp", "psyke seg opp", at man er "pågående og høyt aktivert".

Kamp eller flukt

Det som skjer i kroppen når man girer seg opp og blir snill-sint er akkurat det samme som skjer i kroppen når man er sint eller redd på ordentlig - kroppen gjør seg klar til kamp eller til å flykte. Idrettsutøvere er faktisk veldig gode til dette; de klarer å sette seg selv i en kamp eller flukt modus. Hvordan de klarer dette er forskjellig fra person til person.


Se Solveig lære noen triks for å bli snill-sint av Taekwon-Do instruktør Thomas Kulvik.

VIDEO: Sinne i Taekwon-Do


Adrenalin gjør deg sterkere

En viktig ting som skjer i kroppen når man gjør seg klar til kamp eller flukt, er at man produserer mer av hormonet adrenalin. Forskning har vist at hvis man klarer å øke adrenalinproduksjonen i kroppen så løfter man mer eller kaste lengre enn man gjør uten det ekstra adrenalinet. Så adrenalin gjør deg sterkere enten du er rasende på ordentlig, eller bare "snill-sint".Kilde: Stein Knardahl, professor STAMI