NRK Meny
Normal

Huuse ute av babytåka

- Bastian er altoppslukende, men det betyr ikke at jeg har gitt meg som artist, sier Kaia Huuse (33). Mandag slipper hun samleplata «Episoder» og markerer ti år som artist.

Jan Eggum og Kaia Huuse er samboere og har sønnen Bastian (2).

Jan Eggum og Kaia Huuse er samboere og har sønnen Bastian (2). De fikk mye oppmerksomhet da de ble sammen, ikke minst på grunn av aldersforskjellen på 23 år. Her er familien fotografert under Føling i Fjæra-festivalen på Hankø i sommer.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kaia Huuse

Kaia Huuse utgir samlealbumet «Episoder» mandag.

Foto: Unspecified

Som hjemmeværende mamma til toåringen Bastian som ikke går i barnehage, har visesangeren Kaia Huuse hendene fulle. Det er leking, aking, bibliotekbesøk, turer til åpen barnehage, sanggruppe og full aktivisering fram til leggetid. Hver dag.

- Jeg var forberedt på at livet ville bli ganske annerledes når jeg ble mor. Men at han skulle invadere meg så totalt - i positiv forstand - var jeg ikke helt forberedt på, sier Huuse til NTB.

Hun mener vi lever i et barnehagediktatur og er strålende fornøyd med at hun har mulighet til å være hjemme med smårollingen.

- Fram til han er tre år føler jeg at han har det best hos meg, sier hun bestemt.

Ny drakt

Kaia Huuse fikk Spellemann i visekategorien i 2004

Kaia Huuse fikk Spellemann i visekategorien i 2004. Nå oppsummerer hun karrieren med samleplate.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Huuse forteller at hun ikke har savnet artistlivet eller konsertscenen etter at hun tok mammaperm for et par år siden.

- Sånn sett er jeg dobbelt heldig, for jeg hører stadig vekk om nybakte mødre som føler at de savner arbeidslivet under permisjonen.

Midt oppe i småbarnslivet ser det likevel ut til at Huuse får til å jobbe litt innimellom. Hun er nemlig plateaktuell igjen.

- Egentlig er det ikke plateutgivelser som er min hovedgreie, det er som konsertartist jeg tjener penger. Så dette albumet er ikke et forsøk på å tjene på gamle innspillinger, understreker hun. Og forklarer bakgrunnen for «Episoder» slik:

- Jeg har egentlig nok låter til et helt nytt album. Men så har jeg samtidig gått med et ønske om å gi ut flere av mine gamle låter om igjen - i ny drakt. De har fulgt meg så lenge, og har forandret seg mye underveis. Jeg følte at disse låtene fortjente en ny innspilling. Og at de framstår bedre nå enn da de utkom første gang. Hvem vet. Kanskje fenger de helt nye lyttere.

Mobilsanger

Huuses samleskive inneholder låter vi kjenner, som «Ekskoner», «De som kan noe annet» og «Mellom oss».

Men det er også tre nye spor på skiva - «Sang til Bastian», «Prinsesse» og «Moa».

Førstnevnte gir oss et unikt innblikk i hvordan det oppleves å skulle kombinere småbarnslivet med kunstnerrollen. For når bleia er våt, må alt annet vente.

- Jeg må jobbe på en helt ny måte, betror artisten oss.

Hun forteller at Bastian fortsatt tar seg en liten lur når de triller tur på dagtid. Da kommer det sanger til henne. Melodier som hun synger inn på mobilen.

- Jeg må være kreativ å finne nye måter å fange opp sangene på. For de melder seg med jevne mellomrom, selv om jeg ikke har så mye tid til å sitte og improvisere dem fram ved pianoet.

Paranoid

Oppsummeringsskiva byr i coverheftet på en liten overraskelse. Huuse har nemlig fått laget et scrapbook-minnehefte med ulike presseoppslag. Både oppslag fra den kulørte ukepressen samt mer seriøse intervjuer har fått plass.

- Disse oppslagene er jo også en bit av min historie. De forteller mye om hva jeg har måttet forholde meg til - på vondt og godt.

Hun sier at det var en litt naiv 23-åring som plutselig befant seg i sentrum for begivenhetene; ikke bare som sanger, men også som «dama til Jan Eggum».

- I ettertid ser jeg at vi var en gavepakke til pressen. En 23 år gammel jente som ble sammen med visenestoren. Plutselig gikk det rykter om at han skrev mine låter. Mange mente jeg bare fikk PR på grunn av koblingen til Jan. Det er surt å høre slike ting når du har hatt sang og musikk som lidenskap siden seksårsalderen. Jeg ville leve av musikken, og hadde fått det til. Men plutselig var jeg «bare dama til Eggum».

Huuse høres ikke bitter ut.

- Men da det skjedde, var jeg ung og tok meg nær av det. Jeg ble både litt nevrotisk og paranoid, sier hun likefram.

Slapper av

Men det tok ikke lang tid før den unge sangeren fant ut at hun rett og slett bare kunne heve seg over det hele.

- Det var en periode som ikke var så morsom. Men jeg ble litt sånn: «Fader heller! Dette er ikke en fiks idé jeg har, dette er livet mitt. Jeg lever og ånder for musikk. Og så skal noen tilfeldige journalister få ødelegge så fullstendig for meg? Nei, det skal vi ikke ha noe av».

Kaia klorte seg fast. Og siden har det vanket både Spellemann, Josefines visepris og samspill med Kringkastingsorkestret.

- Jeg slapper veldig av nå. Jeg har vært på røde løpere og samarbeidet med mange storheter. Derfor var det nok også så greit for meg å vie meg totalt til morsrollen en stund, konkluderer Kaia Huuse.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK