NRK Meny
Normal

Husøkonom og bispinne

Else Liv Hagesæther har i over 30 år kombinert livet som aktiv yrkeskvinne med å være bispinne. Og selv om ektemannen ved nyttår gikk av som biskop i Bjørgvin, er søndagen fremdeles kirkedag for henne.

Else Liv Hagesæther
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

– Om jeg har gjort rent på en søndag? Det er i alle fall ikke ofte, for meg er søndag kirkedag. I 45 år har jeg vært gift med en prest og senere biskop og da er søndag kirkedag selv etter at min mann har gått av med pensjon!

Else Liv Hagesæther har i over 30 år kombinert funksjonene med å være aktiv yrkeskvinne og bispinne. Hun har arbeidet som selvstendig rådgiver i renhold og husøkonomi og har vært enten aleneforfatter eller medforfatter til et ti-talls bøker om renhold.

– I de årene min mann, Ole G. Hagesæther, var biskop i Bjørgvin bispedømme, var jeg yrkeskvinne fra mandag til torsdag og bispinne fra fredag til mandag, sier søndagens Sølvsuper-gjest i NRK P1.

Er slo-stril

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw trekker Else Liv Hagesæther også frem mange minner fra oppveksten på Holsenøy i Herdla kommune.

– Jeg er ikke bare stril, men slo-stril, sier hun og forklarer denne karakteristikken med at folk flest livnærte seg gjennom fiske. Renhold er enkelt, men det skal gjøres effektivt og med dagens midler kan man godt si at det like gjerne er ”grei skuring”.

Else Liv Hagesæther med renholdsbøker

Else Liv Hagesæther med et utvalg av renholdsbøkene hun har vært med å forfatte.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

– Etter å ha jobbet med renhold i yrkesbygg i mange år oppdaget jeg også en viss motstand hos de som holdt til og hadde sitt arbeid der. Alle trodde de visste nesten alt om renhold og om hvordan det skulle utføres. Dette førte ofte til stor motstand mot renholderne når disse gjorde det de skulle gjøre og var utdannet for å gjøre, blant annet brukte de mindre vann enn det ”vanlige folk” var vant med.

Har kommet langt

I Norge har man i dag kommet langt når det gjelder renhold. Både de profesjonelle renholdere og arbeidsgivere blir mer og mer opptatt av at renhold skal utføres av personer med stor faglig kompetanse.

– Men jeg vil gjerne si at man kan slappe av litt før jul! Tørk støv og puss messing og sølv som står fremme, tenn masse levende lys og hygg dere med familie og venner, er rådet fra Else Liv Hagesæther.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 29. mars kl 07.03.

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.