NRK Meny
Normal

Åpner barndomshjemmet til Johnny Cash

Alle som elsker countrymusikk får et nytt pilegrimsmål.

Johnny Cashs hus

MUSEUM: Huset som Johnny Cash vokste opp i er nå helrenovert og gjort om til museum.

Foto: Danny Johnston / Ap

Huset hvor countrylegenden vokste opp er nemlig omgjort til museum. Tre år gammel flyttet Johnny Cash og hans familie inn i dette huset i Dyess, Arkansas, og her bodde han fram til han var 18 år gammel.

Renovert

Nå er det fem rom store trehuset helrenovert og i helga ble det for første gang vist fram for allmenheten. Deler av innboet er fortsatt intakt, deriblant familiens godt brukte piano, som var et fast samlingspunkt for å synge gospelsanger, skriver The New York Times.

Johnny Cash museum

SPARTANSK: Johnny Cash delte rom med tre av sine seks søsken i det femroms trehuset.

Foto: Danny Johnston / Ap

– Det har vært mye arbeid og veldig følelsestungt, men nå ser det nøyaktig ut slik det gjorde før da vi bodde her, sier Joanne Cash (76).

Hun er sammen med sin bror Tommy eneste gjenlevende av Johnny Cashs seks søsken, og sammen har de ledet arbeidet med å sette i stand huset.

Dårlig økonomi

Johnny Cash

LEGENDE: Johnny Cash var en dominerende skikkelse i amerikansk musikkliv. Dette bildet er tatt i 1977.

Foto: AP

Åpningen av hjemmet til «The Man In Black» er et forsøk på å lokke flere folk til en by som sliter med dårlig økonomi. Samtidig må museet slåss mot det allerede eksisterende Johnny Cash Museum i Nashville.

Huset blir også et eksempel på hvordan et typisk amerikansk hjem i Midtvesten så ut på 1930-tallet. Huset til Cash-familien ble bygd som en del av president Franklin D. Roosevelts «new deal»-politikk med bygging av nye bosettinger for å få i gang økonomien.

Familien var bomullsdyrkere, og Cash selv jobbet fulltid i bomullsåkeren fra han var 10 år gammel. I 1955 fikk han sitt gjennombrudd, og senere ble han en av de største legendene i amerikansk musikk.

Johnny Cash døde i 2003, 71 år gammel.

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.