Hopp til innhold

Åpner barndomshjemmet til Johnny Cash

Alle som elsker countrymusikk får et nytt pilegrimsmål.

Johnny Cashs hus

MUSEUM: Huset som Johnny Cash vokste opp i er nå helrenovert og gjort om til museum.

Foto: Danny Johnston / Ap

Huset hvor countrylegenden vokste opp er nemlig omgjort til museum. Tre år gammel flyttet Johnny Cash og hans familie inn i dette huset i Dyess, Arkansas, og her bodde han fram til han var 18 år gammel.

Renovert

Nå er det fem rom store trehuset helrenovert og i helga ble det for første gang vist fram for allmenheten. Deler av innboet er fortsatt intakt, deriblant familiens godt brukte piano, som var et fast samlingspunkt for å synge gospelsanger, skriver The New York Times.

Johnny Cash museum

SPARTANSK: Johnny Cash delte rom med tre av sine seks søsken i det femroms trehuset.

Foto: Danny Johnston / Ap

– Det har vært mye arbeid og veldig følelsestungt, men nå ser det nøyaktig ut slik det gjorde før da vi bodde her, sier Joanne Cash (76).

Hun er sammen med sin bror Tommy eneste gjenlevende av Johnny Cashs seks søsken, og sammen har de ledet arbeidet med å sette i stand huset.

Dårlig økonomi

Johnny Cash

LEGENDE: Johnny Cash var en dominerende skikkelse i amerikansk musikkliv. Dette bildet er tatt i 1977.

Foto: AP

Åpningen av hjemmet til «The Man In Black» er et forsøk på å lokke flere folk til en by som sliter med dårlig økonomi. Samtidig må museet slåss mot det allerede eksisterende Johnny Cash Museum i Nashville.

Huset blir også et eksempel på hvordan et typisk amerikansk hjem i Midtvesten så ut på 1930-tallet. Huset til Cash-familien ble bygd som en del av president Franklin D. Roosevelts «new deal»-politikk med bygging av nye bosettinger for å få i gang økonomien.

Familien var bomullsdyrkere, og Cash selv jobbet fulltid i bomullsåkeren fra han var 10 år gammel. I 1955 fikk han sitt gjennombrudd, og senere ble han en av de største legendene i amerikansk musikk.

Johnny Cash døde i 2003, 71 år gammel.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK