Og fuglen gir tilbake verdens mykeste og letteste dun. Det ferdige produktet er dyner og puter. Så myke og lette, og så eksklusive at de opp gjennom historien er blitt brukt av konger og prinsesser.

Hildegunn Nordum bor i Fredrikstad, men reiser hver vår opp til Lånan for å passe på de små vennene sine. Hildegunn er født på øya. Og det å ta vare på ærfuglene har i generasjoner vært en naturlig del av livet på Lånan.
I dag er øya ubebodd, men husene på Lånan er gått i arv, og hver vår kommer fuglevokterne tilbake for å sanke dun og passe på ærfuglen.

Overalt på Lånan er det dun fra ærfugl. Foto: Anne Marie Kvassheim. NRK
Norge Rundt har vært med Hildegunn og familien på dunsanking. Det er en eksotisk og spennende historie. Og mange undrer seg over hvordan ærfuglen kan bli så tam. Rolig ligger den og ruger på eggene, og så fort eggene er klekket og ungene har forlatt reiret, sanker fuglevokterne dun. Så plukkes tang og eggeskall bort, og vi får se den spesielle harpinga. En eldgammel metode for rensing av dun, men som fremdeles brukes på Lånan.
Ærfuglungene klekkkes fra mai til begynnelsen av juli. Og overalt på øya er det bygd hus for ærfuglen, slik at den skal ha det tørt og varmt. Og ungene kommer nærmest på løpende bånd iløpet av forsommerukene. En spesiell historie om mennesker og dyr som er avhengig av hverandre.
Dette er siste Norge Rundt før ferien.
Vi er tilbake med ny sending fredag 18. august.
God sommer!