Musikk for middelklassen

Byen Huntsville ligger i Alabama i USA. Trioen Huntsville er norsk og forener blant annet americana med en tabla-maskin fra India. Du møter dem i konsert fra Punktfestivalen i Jazzklubben.

Huntsville

Huntsville består av gitarist Ivar Grydeland, bassist Tonny Kluften og trommeslager Ingar Zach.

Før de starta Huntsville, var gutta best kjent for sitt bidrag til den internasjonale impro-scenen. Ingar Zach og Ivar Grydeland driver labelen Sofa og både med og uten Tonny Kluften har de spilt sammen med mang en legendarisk improvisasjonsmusiker. Hele Huntsville finner du dessuten i improvisasjonskollektivet No Spaghetti Edition

I forhold til ”sofamusikken” er det i Huntsvilles musikk klarere rammer, forklarer Ivar Grydeland: "Improvisasjon er viktig også i Huntsville, men innenfor strengere definerte rammer. Dessuten flørter vi med andre musikkformer vi liker"

Ikke et fredsprosjekt

Grydeland viser til at Huntsville blander elementer fra indisk og amerikansk folkemusikk. Her kommer Tonny Kluften på banen med en presisjon. "I og med at vi ikke kan spille folkemusikk fra noen steder i verden, blir det vel ikke en blanding av folkemusikk, men mer inspirasjon fra folkemusikk."

"Selv om det høres ut som et fredsprosjekt, kom denne kombinasjonen av India og Amerika mer til som en tilfeldighet – men vi skjønte fort at vi kunne bygge et repertouir rundt det", sier Ivar Grydeland. ”Og skulle vi nå tilfeldigvis skape fred en liten plass i verden gjør det vel ingen ting”, spør Kluften. "Nei det er bra det", konstaterer Grydeland.

I tillegg til gitarer og andre strengeinstrumenter, trommer og bass bruker Huntsville en del uvanlige instrumenter. Har du for eksempel hørt om en tabla-maskin før?

Hør Tonny Kluften og Ivar Grydeland om instrumentparken

Selv om den frie improvisasjon er tøylet i Huntsville, kan allikevel musikken være utfordrende for mange – i alle fall dersom en leter etter tradisjonelle låter med melodier over skiftende akkorder. Låtene er bygd opp lag på lag med lange skiftende droner og repetitive rytmemønstre. På spørsmål om hvordan en skal nærme seg denne musikken mener Tonny Kluften at "det er bare til å slappe av og høre på det. Liker du det så liker du det. Det er ikke nødvendig å analysere all musikk ned til minste detalj."

Målet vårt er å spille god musikk og kose oss. Det målet har vi nådd, så neste mål er å kose seg enda mer!

Tonny Kluften - bassist i Huntsville

Punkt

I fjor sommer var Huntsville mye rundt på norske jazzfestivaler. Siste stopp var remikserne Jan Bang og Erik Honorés Punkt-festival i Kristiansand. "Der var det en fin og avslappa stemning", i følge Tonny Kluften. Ivar Grydeland legger til at "musikerdrevne festivaler vet å vektlegge de små tingene som er viktige for musikeren. I tillegg ligger hovedfokuset på musikk og ikke på å selge øl og pølser!"

Huntsvilles konsert fra Punkt 07 hører du i Jazzklubben

NRK P2 søndag 20.januar kl 22:05 og onsdag 23.januar kl 19:30

NRK JAZZ tirsdag 22.januar kl. 09:03, 15:03 og 21:03

 

 

 

Kulturstrøm

 • Iransk nyhetsanker arrestert i USA

  Nyhetsankeren Marzieh Hashemi fra Iranske Press TV er arrestert i USA. Det melder den statlige iranske TV-kanalen til nyhetsbyrået AP News. Hashemi er født i USA. Kanalen avbrøt i dag nyhetssendingen, for å melde at Marzieh Hashemi, født under navnet Melanie Franklin i New Orleans, ble arrestert etter å ha landet på St. Louis Lambert Internasjonale flyplass.

 • Rihanna går til rettssak mot faren

  Artisten mener faren utnytter hennes navn, eller rettere sagt familienavnet Fenty, til hans egen virksomhet i underholdningsbransjen, skriver BBC. Rihanna har de juridiske rettighetene til å bruke familienavnet Fenty på sine merkevarer innen kosmetikk og klær. Faren, Ronald Fenty, driver firmaet Fenty Entertainment, som han på hans firmanettside skal ha omtalt som et foretak Rihanna er involvert i, noe hun avviser. Ronald Fenty har ifølge BBC ikke kommentert datterens utspill.

  Rihanna
  Foto: Evan Agostini / AP / NTB Tema
 • Ny George R.R. Martin-serie

  Netflix slipper snart serien «Nightflyers». Den baserer seg på en science fiction-novelle som «Game of Thrones»-forfatteren ga ut i 1980, melder nyhetsbyrået TT. Historien kom altså ut en god stund før suksessen med bokserien «En sang om is og ild». Novellen ble også filmatisert i 1987. Men det ble ingen stor suksess. «Nightflyers» handler om åtte forskere og en tankeleser som begir seg ut på en ekspedisjon med et romskip. Martin ville skrive novellen etter at en kritiker mente man ikke kan kombinere science fiction med skrekk og horror. (NTB)

  Forfatteren George RR Martin
  Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP