Musikk for middelklassen

Byen Huntsville ligger i Alabama i USA. Trioen Huntsville er norsk og forener blant annet americana med en tabla-maskin fra India. Du møter dem i konsert fra Punktfestivalen i Jazzklubben.

Huntsville

Huntsville består av gitarist Ivar Grydeland, bassist Tonny Kluften og trommeslager Ingar Zach.

Før de starta Huntsville, var gutta best kjent for sitt bidrag til den internasjonale impro-scenen. Ingar Zach og Ivar Grydeland driver labelen Sofa og både med og uten Tonny Kluften har de spilt sammen med mang en legendarisk improvisasjonsmusiker. Hele Huntsville finner du dessuten i improvisasjonskollektivet No Spaghetti Edition

I forhold til ”sofamusikken” er det i Huntsvilles musikk klarere rammer, forklarer Ivar Grydeland: "Improvisasjon er viktig også i Huntsville, men innenfor strengere definerte rammer. Dessuten flørter vi med andre musikkformer vi liker"

Ikke et fredsprosjekt

Grydeland viser til at Huntsville blander elementer fra indisk og amerikansk folkemusikk. Her kommer Tonny Kluften på banen med en presisjon. "I og med at vi ikke kan spille folkemusikk fra noen steder i verden, blir det vel ikke en blanding av folkemusikk, men mer inspirasjon fra folkemusikk."

"Selv om det høres ut som et fredsprosjekt, kom denne kombinasjonen av India og Amerika mer til som en tilfeldighet – men vi skjønte fort at vi kunne bygge et repertouir rundt det", sier Ivar Grydeland. ”Og skulle vi nå tilfeldigvis skape fred en liten plass i verden gjør det vel ingen ting”, spør Kluften. "Nei det er bra det", konstaterer Grydeland.

I tillegg til gitarer og andre strengeinstrumenter, trommer og bass bruker Huntsville en del uvanlige instrumenter. Har du for eksempel hørt om en tabla-maskin før?

Hør Tonny Kluften og Ivar Grydeland om instrumentparken

Selv om den frie improvisasjon er tøylet i Huntsville, kan allikevel musikken være utfordrende for mange – i alle fall dersom en leter etter tradisjonelle låter med melodier over skiftende akkorder. Låtene er bygd opp lag på lag med lange skiftende droner og repetitive rytmemønstre. På spørsmål om hvordan en skal nærme seg denne musikken mener Tonny Kluften at "det er bare til å slappe av og høre på det. Liker du det så liker du det. Det er ikke nødvendig å analysere all musikk ned til minste detalj."

Målet vårt er å spille god musikk og kose oss. Det målet har vi nådd, så neste mål er å kose seg enda mer!

Tonny Kluften - bassist i Huntsville

Punkt

I fjor sommer var Huntsville mye rundt på norske jazzfestivaler. Siste stopp var remikserne Jan Bang og Erik Honorés Punkt-festival i Kristiansand. "Der var det en fin og avslappa stemning", i følge Tonny Kluften. Ivar Grydeland legger til at "musikerdrevne festivaler vet å vektlegge de små tingene som er viktige for musikeren. I tillegg ligger hovedfokuset på musikk og ikke på å selge øl og pølser!"

Huntsvilles konsert fra Punkt 07 hører du i Jazzklubben

NRK P2 søndag 20.januar kl 22:05 og onsdag 23.januar kl 19:30

NRK JAZZ tirsdag 22.januar kl. 09:03, 15:03 og 21:03

 

 

 

Kulturstrøm

 • Slutt for Senkveld på TV 2

  Etter 20 år er det slutt. Aller siste Senkveld sendes på TV 2 den 21. mai. Programmet ble fra 2003 og til 2018 ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme. TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen sier til NTB at kanalen nå skal fornye seg.

 • «Nomadland» håvet inn Baftaer

  «Nomadland» ble den store vinneren under søndagens britiske Bafta-utdeling med seier i fire forskjellige kategorier – blant dem beste film og beste regi. Filmen handler om en kvinne som etter ektemannens død bestemmer seg for å forlate hjembyen i Nevada til fordel for et liv som nomade. Hovedrollen spilles av Frances McDormand. (NTB)

  Frances McDormand i «Nomadland».
  Foto: Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved / Searchlight Pictures
 • Ber kunstkjøparar ta kontakt

  Under namnet Werner Jensen har gallerieiar John Hedemark målt og seld måleri i over 20 år. Politiet meiner han har skapt ein falsk person med ein CV som ikkje stemmer, og har no sikta han for bedrageri. Sjølv meiner Hedermark å ha brukt Werner Jensen som eit pseudonym. Politiet ber no folk som har kjøpt kunsten om å kontakta dei.