Hopp til innhold

Musikk for middelklassen

Byen Huntsville ligger i Alabama i USA. Trioen Huntsville er norsk og forener blant annet americana med en tabla-maskin fra India. Du møter dem i konsert fra Punktfestivalen i Jazzklubben.

Huntsville

Huntsville består av gitarist Ivar Grydeland, bassist Tonny Kluften og trommeslager Ingar Zach.

Før de starta Huntsville, var gutta best kjent for sitt bidrag til den internasjonale impro-scenen. Ingar Zach og Ivar Grydeland driver labelen Sofa og både med og uten Tonny Kluften har de spilt sammen med mang en legendarisk improvisasjonsmusiker. Hele Huntsville finner du dessuten i improvisasjonskollektivet No Spaghetti Edition

I forhold til ”sofamusikken” er det i Huntsvilles musikk klarere rammer, forklarer Ivar Grydeland: "Improvisasjon er viktig også i Huntsville, men innenfor strengere definerte rammer. Dessuten flørter vi med andre musikkformer vi liker"

Ikke et fredsprosjekt

Grydeland viser til at Huntsville blander elementer fra indisk og amerikansk folkemusikk. Her kommer Tonny Kluften på banen med en presisjon. "I og med at vi ikke kan spille folkemusikk fra noen steder i verden, blir det vel ikke en blanding av folkemusikk, men mer inspirasjon fra folkemusikk."

"Selv om det høres ut som et fredsprosjekt, kom denne kombinasjonen av India og Amerika mer til som en tilfeldighet – men vi skjønte fort at vi kunne bygge et repertouir rundt det", sier Ivar Grydeland. ”Og skulle vi nå tilfeldigvis skape fred en liten plass i verden gjør det vel ingen ting”, spør Kluften. "Nei det er bra det", konstaterer Grydeland.

I tillegg til gitarer og andre strengeinstrumenter, trommer og bass bruker Huntsville en del uvanlige instrumenter. Har du for eksempel hørt om en tabla-maskin før?

Hør Tonny Kluften og Ivar Grydeland om instrumentparken

Selv om den frie improvisasjon er tøylet i Huntsville, kan allikevel musikken være utfordrende for mange – i alle fall dersom en leter etter tradisjonelle låter med melodier over skiftende akkorder. Låtene er bygd opp lag på lag med lange skiftende droner og repetitive rytmemønstre. På spørsmål om hvordan en skal nærme seg denne musikken mener Tonny Kluften at "det er bare til å slappe av og høre på det. Liker du det så liker du det. Det er ikke nødvendig å analysere all musikk ned til minste detalj."

Målet vårt er å spille god musikk og kose oss. Det målet har vi nådd, så neste mål er å kose seg enda mer!

Tonny Kluften - bassist i Huntsville

Punkt

I fjor sommer var Huntsville mye rundt på norske jazzfestivaler. Siste stopp var remikserne Jan Bang og Erik Honorés Punkt-festival i Kristiansand. "Der var det en fin og avslappa stemning", i følge Tonny Kluften. Ivar Grydeland legger til at "musikerdrevne festivaler vet å vektlegge de små tingene som er viktige for musikeren. I tillegg ligger hovedfokuset på musikk og ikke på å selge øl og pølser!"

Huntsvilles konsert fra Punkt 07 hører du i Jazzklubben

NRK P2 søndag 20.januar kl 22:05 og onsdag 23.januar kl 19:30

NRK JAZZ tirsdag 22.januar kl. 09:03, 15:03 og 21:03

 

 

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober