Hopp til innhold

Hunger Games på klagetoppen

Den populære trilogien «The Hunger Games» har solgt i millioner, men er også blant de bøkene det klages mest over i USA.

Jennifer Lawrence i The Hunger Games

Jennifer Lawrence spiller hovedrollen i filmatiseringen av The Hunger Games. Nå klages det på innholdet i bøkene i USA.

Foto: Lionsgate

Bøkene har solgt i 23 millioner eksemplarer, og filmversjonen ligger helt på topp i flere land. Nå kan forfatter Suzanne Collins legge til enda en topplassering på merittlisten.

I USA finnes det nemlig en egen klagenemnd for litteratur, og det er på denne listen The Hunger Games kommer høyt opp, for andre år på rad.

Fornærmende språk

Blant det som klages inn mest, er fornærmende og støtende språk i boken. Leserne blir også opprørt over vold, rasisme og anti-familiære holdninger.

Historien om unge Katniss Everdeen som må kjempe om livet i et post-apokalyptisk Amerika har satt sinnene i kok hos de mest konservative av landets innbyggere.
Flere av kritikerne mener også at forfatteren har et antietiske syn og ufølsomme, okkulte og sataniske perspektiv.

Forfatteren Collins har tidligere selv innrømmet at bekymringene om bøkenes voldelige innhold ikke har vært helt ubegrunnede og urimelige.

– Disse bøkene er voldelige. Det er en krigstrilogi, har hun uttalt.

I 2010 var det kun den første boka i trilogien som fikk plass på lista, men i 2011 er alle tre bøkene med, og trilogien har derfor hoppet helt opp på tredjeplass.

– De høye forventningene til filmen har nok økt kritikken til bøkene, og derfor også antall klager, sier Barbara Jones i Office for Intellectual Freedom i Den amerikanske bibliotekforeningen.

Rasistiske tweets

Blant klagene på bøkene er det også flere med en rasistisk undertone. Da skuespillerne til filmen ble presentert i fjor, var det mange som tweetet rasistisk og mente at flere av karakterene ikke kunne være mørkhudede, fordi de ikke hadde forestilt seg det da de leste bøkene.

Det er ikke bare The Hunger Games som får passet sitt påskrevet på den noen spesielle lista. På toppen troner bokserien med bøkene «ttyl; ttfn; l8r, g8r», bøker som er skrevet på tekstmeldingsspråk og som kan virke uleselige for mange.

De fleste bøkene på topplisten var såkalte «young adult»-bøker, som retter seg mot tenåringer, men også bøker for voksne med påstått ufølsomt innhold, nakenhet, rasisme og religion havnet på lista.

Det er den amerikanske bibliotekforeningen som har oversikt over innsendte klager.

– Det er formelle, skriftlige klager sendt inn til skoler og biblioteker, med oppfordring om at bøker må få restriksjoner eller fjernes helt på grunn av sitt innhold, skriver Den amerikanske bibliotekforeningen.

Bibliotekforeningen fikk inn 326 klager i fjor, noen færre enn året før, men mener fortsatt at forsøkene på å forby bøker er høyst aktiv på den andre siden av Atlanteren.

Ingen liste i Norge

I Norge derimot er ytringsfriheten stor, og det finnes det ingen liste over klager på bøkers innhold her.

– Innhold i bøker faller ikke inn under markedsføringsloven. Det er åndsverk og har et sterkere ytringsfrihetsvern. Vi får ingen klager på dette så vidt jeg kjenner til, sier Gry Nergård, leder i Forbrukerombudet til NRK.no.


Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)